Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Kanada vyhrála zaslouženě. Němci od poloviny zápasu uvadali, hodnotí Duda

Aktualizováno

Hokejisté Kanady slaví titul mistrů světa. V Tampere vyhráli v nedělní bitvě o zlato nad Německem 5:2 a poražení tak musí dál snít o historickém triumfu na šampionátu. „Kanada vyhrála zlato zaslouženě. Němci od poloviny zápasu uvadali,“ hlásí v pořadu PŘÍKLEP EXTRA na Sport.cz bývalý hokejový útočník a skills kouč Radek Duda. Kanada ve finále dvakrát prohrávala, manko ale dokázala vymazat. Zápas otočila a může slavit zlato.

ŽIVĚ: PŘÍKLEP EXTRA k finálovému zápasu Kanada - NěmeckoVideo: Sport.cz

 
Článek

Úvodní branku finálového duelu muselo posvětit video. Kanadský kouč sáhl k výzvě, aby ověřil, že nedošlo k porušení pravidel. "To by český trenér neudělal," tvrdil přesvědčivě Duda. Když pak sudí branku uznali a Kanada šla do oslabení, přikývl. "Já bych gól také uznal. Je to tam," dodal bývalý útočník, který v bitvě o zlato věřil Německu.

Kanaďané následně přežili bez pohromy oslabení a gólově srovnali krok. "S Němci tohle nezamává, oni jsou ze své ligy na Javory zvyklí," přesvědčoval s tím, že bitva o zlato zatím nabízí vyrovnanou hru. "Je to vyčkáváná, týmy hledají skulinky," konstatoval expert.

"Němci se soupeře nelekli a myslím, že uvidíme podobnou hru i dále," doplnil šéfredaktor Sport.cz. "Ve hře je každopádně hodně věcí, které jsme v podání českého týmu neviděli," doplnil.  I v prostřední dvacetiminutovce byl zápas o zlato vyrovnaný. "Bude to o jedné chybě," myslel si Duda. "Šup z jedničky a je to tam," ocenil jednoduchost akce německého celku poté, co šel do vedení 2:1.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

John Peterka (33) a Mathias Niederberger (35) se radují z branky

Za chvíli ale opět zámořský tým vymazal gólové manko. "Zužitkovali tlak, když od Němců dostali šanci zahrát si přesilovku," tvrdil zkušený novinář Kézr a zdůraznil, že zbytek utkání bude o maličkostech. Na startu třetí třetiny udeřila Kanada a šla poprvé ve finále do vedení. "Podívej se, střela, dorážka. Jdou tam jako supi, čekají na kořist. Takové góly Češi nedávají," upozornil Duda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo USA - LotyšskoVideo: Česká televize

A když Kanada za chvíli přidala další gól, mířila Kanada ke zlatu. "Tohle je konec německých nadějí, tohle už nezvrátí. Už ve druhé třetině trochu uvadali," konstatoval Duda s tím, že se ukázal jako špatný tipér. Výsledek 4:2 trefil, jen si myslel, že historické zlato budou slavit Němci.

Do odkryté klece pak ještě Kanada pojistila náskok, bylo hotovo. "Obrovský kredit pro Kanadu, která postavila déčkový tým, ale ti hráči se rvali o vítězství. Oni jsou tak vychovávaní. Němci mi také přišli unavení," konstatoval hokejový expert.

"Kanada hrála týmově a slaví zlato. Němci jsou asi zklamaní, ale má historické stříbro a Lotyši bronz. Ti zklamaní už jsou přece dávno doma," doplnil Kézr. "Možná přivezli na šampionát déčkový tým, ale oni dají tým dohromady. Klidně obětují pár zápasů a poskládají tým, který udělá za šampionátem zlatou tečku. Jen se ukazuje, jak je NHL odskočená."

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Hokejisté Kanady se radují z vyrovnávací branky

První senzační příběh MS napsalo Lotyšsko, které přetlačilo v boji o bronz USA. "Je to nádherný příběh," neskrývá nadšení Duda. Klíčovým mužem bitvy o bronz byl Rubins, autor dvou branek, včetně té v prodloužení. "Přiletěl z farmy, dostal šanci, chytil jí za pačesy a takhle fantasticky to dopadlo," zářil skills kouč.

Přitom v nominaci lotyšské reprezentace byla řada hráčů z české nejvyšší soutěže. A jen dva z nich měli roli rozdílových hráčů - Balinskis a Bukarts. "Možná je to k zamyšlení směrem k Česku. Trenér dal hráčům nějakou roli, je vůči nim lidský, bral hráče jako své partnery a dokázal z hráčů vytáhnout to, co chtěl," chválil Duda.

Češi už jsou ze šampionátu dávno doma a oproti loňsku mohou boje o medaile sledovat jen u televizních obrazovek. „Na medaile opravdu výběr nemáme," hlásil Duda už v průběhu základní skupiny šampionátu a jeho slova se nakonec potvrdila. Do boje o zlato se tak dostala Kanada a Německo."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS USA - NěmeckoVideo: Česká televize

"Reprezentace je výkladní skříní českého hokeje. Problém tu je od mládeže a žáčků a reprezentace je nějakým odrazem. A bude hůř. Dva hráči vypadnou a další je nedokážou zastoupit, ve výsledku pak jedeme domů. Mně ten herní projev českého týmu nebavil," hodnotí s odstupem Duda.

Na přetřes přišla otázka pokračování Kariho Jalonena u českého týmu. "Dostává nějaký plat, který mu nezávidím, ale on za to musí něco českému hokeji vracet. A my jsme v nominaci neměli mladé hráče," tvrdí Duda. "Pokud je ve výběru nemáme, musíme zapomenout na to, že budeme jezdit na MS pro medaile a bude Česku stačit postup mezi nejlepších osm celků.

"Kdyby loni nepřijel Pastrňák, tak to mohlo být podobné i loni. Pasta to celé rozsvítil. My musíme pracovat na tom, abychom měli rozdílové hráče. Talentů máme hodně, ale my je zabíjíme. My chceme mít sériovou výrobu. Nemůžeme mít za trenéry lidi, co neumějí bruslit," pálí ostrými bývalý hokejový útočník.

Reklama