Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Historická prohra s Lotyšskem. Za bod můžeme být rádi, přiznává Nedorost

PŘÍKLEP EXTRA, hokejový pořad na Sport.cz k mistrovství světa v Rize a v Tampere, měl v pondělí na programu třetí díl. Čeští hokejisté na úvod MS vyhráli nad Slovenskem 3:2, následně si poradili 5:1 s Kazachstánem a čekal je domácí výběr Lotyšska. Výběr Kariho Jalonena v něm prohrál 3:4 v prodloužení. Zápas ve studiu Sport.cz rozebírali v roli expertů bývalý útočník Colorada Avalanche, Floridy Panthers a budějovický rodák Václav Nedorost a redaktor Sport.cz Matěj Vybíral. S aktualitami přímo z Rigy se přihlásili Jan Škvor a Robert Sára. Sport.cz také nabízí sestřihy ze všech utkání mistrovství světa.

PŘÍKLEP EXTRA: Hokejové studio k zápasu MS Česko – LotyšskoVideo: Sport.cz

 
Článek

Ještě než přišlo na řadu téma utkání s Lotyšskem, rozebíraly se Nedorostovy funkcionářské posty. Manažer reprezentační osmnáctky bude nově působit také jako manažer českobudějovické mládeže. „Čeká mě spousta práce, těším se na to, v klubu mám obě děti,“ uvedl českobudějovický rodák. „Jak to bude s osmnáctkou, ještě nevím. Žádnou velkou stopu jsme na MS nezanechali. Uvidíme, jaké budou kroky svazu,“ přiznal Nedorost.

Osmnáctka po nepovedeném turnaji čelila velké kritice za zvolenou taktiku pro utkání s USA. „Kritika byla za zvolenou taktiku, hráli jsme s nimi dvakrát během krátké doby. Pokaždé jsme vysoko prohráli. Nechtěli jsme jít do otevřené bitvy, protože by to nedopadlo dobře. Oni jsou úplně jinde. Je to MS, hraje se na výsledek. Bylo to, jak to bylo," uvedl ke kritice manažer reprezentační osmnáctky Nedorost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

Pak už přišel na řadu večerní duel s Lotyšskem. „Lotyšsko je tým, který dokáže potrápit spoustu favoritů. Mezi nejlepší týmy se mu ale nepodařilo proklouznout. Čekám, kdy přijde nějaké lotyšské Nagano, ale zatím to úplně nevypadá,“ řekl na adresu Lotyšů expert sport.cz Vybíral.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Český obránce Jakub Zbořil (vpravo) se snaží zastavit rozjetého Rihardse Bukartse.

Mluvilo se také o legendárním lotyšském obránci Sandisi Ozolinšovi. „Tenkrát ho vyměnili za 14. volbu a Colorado si vzalo mě. Já už jsem tehdy byl po čtvrté operaci a moc se mi nedařilo. Pak mě vytrejdovali do Floridy. Je hezký, že mě vyměnili zrovna za tohoto hráče, ale moc se jim to nevyplatilo," přiznává s úsměvem Nedorost.

„Čekal jsem od Lotyšů víc, ale zatím se trápí. Přijde mi, že zatím neunesou tlak domácího publika,“ poukazuje na možné příčiny lotyšských proher Vybíral. „Podle jmen Lotyšsko na papíře vypadá velmi dobře. Doufejme, že se probudí až po zápase s Českem,“ doplňuje Nedorost.

Foto: David Taneček, ČTK

Český brankář Šimon Hrubec se zejména v úvodu utkání s Lotyšskem rozhodně nenudil.

Před utkáním se pochopitelně mluvilo také o českém výběru. „Zatím není moc co měnit. V průběhu šampionátu se ale do sestavy ještě určitě sahat bude,“ řekl o šancích náhradníků Nedorost.

Rozebírali se také české přesilovky. „Střelce máme, Kubalík je střelec, Červenka umí nahrát, najít spoluhráče. Bude jen dobře, když to takhle bude fungovat dál,“ uvedl k české hře v početní výhodě bývalý křídelník Nedorost.

Před startem zápasu se mluvilo i o zraněních v českém týmu. „Myslím si, že kluci budou připravení. Jirka Černoch je válečník. Ten to zatejpuje a hrát bude,“ uvedl Nedorost k bobtnající marodce českého týmu.

Výhra v první třetině navzdory lotyšskému tlaku

Češi vyhráli úvodní dějství 1:0, na začátku ale čelili velkému tlaku domácích. „Vypadalo to, že jsme si prodloužili odpolední spánek," řekl k úvodnímu tlaku Lotyšů Nedorost. „Vedeme jen díky vynikajícímu Šimonu Hrubcovi," glosoval první třetinu Nedorost.

Foto: David Taneček, ČTK

Obránce David Němeček (vlevo) slaví se spoluhráči svoji trefu do lotyšské sítě.

„Lotyši do toho vlétli. Měli jsme obrovský problém se založením útoku," souhlasil Nedorost s moderátorem Janem Homolkou, že Češi měli v nohách včerejší večerní duel s Kazachstánem.

„Věřím, že teď se to zklidní. Lotyši přestanou létat po ledě, my přidáme další branky a v klidu dokráčíme ke třem bodům," doufal před startem druhé třetiny bývalý útočník s 99 starty v NHL.

Druhá třetina vyzněla lépe pro Lotyše

Lotyšům se povedl nástup do druhého dějství a rychle obrátili skóre. „Získali momentum na svou stranu a hned dali další gól, žádná sláva z naší strany," řekl Nedorost k lotyšskému obratu.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Šimon Hrubec a Martinš Dzierkals z Lotyšska.

Českému týmu se záhy podařilo vyrovnat na 2:2. „Nejsme lepší tým, to je potřeba přiznat. Lotyši nás přestříleli," uvedl smířlivě expert Vybíral. „Lotyši byli i ve druhé třetině lepší, zaplať pánbůh, že je to jen 2:2," souhlasil Nedorost.

„Není to vůbec ono od českého týmu. Alespoň že jsme se nesložili a ta odpověď přišla docela rychle," kvitoval redaktor Vybíral vyrovnávací branku Dominika Kubalíka.

Foto: David Taneček, ČTK

Dominik Kubalík (zcela vlevo) srovnal stav duelu MS s Lotyšskem na 2:2.

Češi ubojovali prodloužení, v něm padli

Třetí třetina přinesla po jedné brance na obou stranách a šlo se do prodloužení. „Geniální přihrávka Romana Červenky, který to připravil pro Kempného," okomentoval vyrovnávací gól na 3:3 bývalý útočník Colorada. „I ten bod má pro nás určitou cenu," uznal před prodloužením Nedorost.

Jako by českobudějovický rodák předpověděl, že družina Kariho Jalonena se bude muset spokojit s bodem, neboť Lotyši si v prodloužení zajistili body dva po výhře 4:3. „Lotyši byli lepším týmem, lépe bruslili, nakonec vyhráli. My můžeme být za bod rádi," okomentoval Nedorost první historickou prohru s Lotyšskem.

Foto: David Taneček, ČTK

Lotyšský útočník Oskars Batna (vpravo) doklepl puk za záda Šimona Hrubce a rozhodl v prodloužení o výhře týmu pořadatelské země MS 4:3.

„Lotyši měli nůž na krku, museli bodovat. Zasloužili si to," vysekl někdejší hokejista Lotyšům pochvalu. „Pro naše kluky je to vztyčený prst. Nečekají nás lehké zápasy. Věřím, že je ale zvládneme," podotkl Nedorost.

„Myslím, že nastal čas pro změnu. Měl by dostat prostor Karel Vejmelka," věští Vybíral gólmanskou změnu pro nadcházející utkání se Slovinskem.

Další díl studia PŘÍKLEP EXTRA je na programu ve čtvrtek, kdy Češi od 15:20 změří síly s výběrem Slovinska. Studio s expertem Martinem Pešoutem a šéfredaktorem Martinem Kézrem začne 50 minut před zápasem a bude pokračovat mezi třetinami i po konci duelu.

Reklama

Související témata: