Hlavní obsah

Švédsko - Francie 4:0SESTŘIH: Švédsko přejelo Francii a bez porážky dál stíhá Američany

Aktualizováno

Hokejisté Švédska se dočkali i v pátém vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa v Tampere výhry. Jasný favorit porazil v sobotu Francii jednoznačně 4:0 a s jednobodovým mankem stíhá vedoucí tým tabulky ze Spojených států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Švédsko - FrancieVideo: Česká televize

 
Článek

Švédům stačila k tříbodovému zisku mimořádná efektivita v úvodním dějství. Proti outsiderovi sice vypálili pouze sedmkrát do prostoru branky, zatímco Francouzi vyslali na Johanssona osm přesných ran, ale z toho hned čtyřikrát překonali gólmana Juncu.

První velkou šanci zápasu měl Texier, Johansson však zasáhl. Do vedení tak mohli jít záhy hokejisté Tre kronor. Pěknou souhru zakončil v druhé minutě Pär Lindholm. Raymond zazvonil o chvilku později na brankovou konstrukci. V desáté minutě se dostal tváří v tvář francouzskému brankáři Zetterlund a blafákem do bekhendu zvýšil.

Francouzi mohli brzy odpovědět, Bertrand a zakončující Fabre však přečíslení dvou na jednoho nevyužili - v cestě jim stál znovu bezchybný Johansson. Seveřané se pak ubránili v oslabení a sami při své první přesilovce přidali třetí zásah. Berggrenovu přihrávku si nešťastně srazil do vlastní branky obránce Thiry. Šest sekund před přestávkou Švédové zužitkovali další početní výhodu zásluhou Zetterlunda.

Junca od druhé třetiny přepustil své místo Papillonovi. Na toho Švédové vyslali 22 ran, ale skóre už se nezměnilo. V 57. minutě sice dostal znovu kotouč do branky Zetterlund, ale protože překonal Papillona z dorážky výstavní placírkou, jeho třetí zásah za večer nemohli sudí uznat. Johanssonovi stačilo k uhájení čistého štítu 15 úspěšných zákroků.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina A (Tampere)
Švédsko - Francie 4:0 (4:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. P. Lindholm (Tömmernes, A. Petersson), 10. Zetterlund (Pudas, Tömmernes), 17. Berggren (Carlsson, Tömmernes), 20. Zetterlund (O. Lindberg, Raymond). Rozhodčí: Fernandez (USA), Ansons - Zunde (oba Lot.), Mackey (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 8454.
Švédsko: Lars Johansson - Sandin, Liljegren, A. Lindholm, Tömmernes, L. Bengtsson, Nemeth, Pudas - Berggren, Carlsson, Raymond - Grundström, P. Lindholm, A. Petersson - Everberg, O. Lindberg, Zetterlund - Silfverberg, J. de la Rose, Sörensen - A. Nylander. Trenér: Hallam.
Francie: Junca (21. Pappilon) - Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Onno, Crinon, Thiry - Texier, Boudon, T. Bozon - Rech, Addamo, Leclerc - Bertrand, Claireaux, Fabre - Farnier, Valier, K. Bozon. Trenér: P. Bozon.

Reklama