Hlavní obsah

Švýcarsko - Lotyšsko 3:4 PPSESTŘIH: Švýcaři poprvé padli, v prodloužení nestačili na Lotyšsko

Aktualizováno

Drama se šťastným koncem a vítěznou tečkou pro domácí. Hokejisté Lotyšska ve svém posledním vystoupení na šampionátu v úterý přetlačili dosud suverénní Švýcarsko 3:2 v prodloužení a zajistili si tak konečné třetí místo v tabulce skupiny B na úkor českého týmu, který kvůli prohře ve vzájemném zápase spadl na poslední postupovou pozici. Úspěch domácího týmu, jenž ve čtvrtfinále narazí v Rize na Švédsko, pak znamenal konec nadějí pro slovenský celek, který v konečném pořadí skupiny skončil pátý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Švýcarsko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Výhra Lotyšů nad dosud stoprocentními Švýcary zároveň rozhodla o soupeři českých hokejistů ve vyřazovacích bojích. Bude jím výběr Spojených států amerických, který bez porážky opanoval skupinu A v Tampere.

Lotyši odehráli se Švýcary po bezbrankové první třetině velké drama, v němž dvakrát vedli, ale pak inkasovali v 54. minutě gól na 2:3. V tu chvíli slavili Slováci. O 70 sekund později však vyrovnal kapitán Kaspars Daugavinš. V prodloužení rozhodl v přesilovce další útočník Rudolfs Balcers, jenž si v duelu připsal i dvě asistence.

Švýcaři šetřili některé opory a nastoupili jen s jedenácti útočníky. Nabuzení Lotyši dali hned zkraje najevo své odhodlání a byli herně i střelecky aktivnější, Abols však ve svých šancích neuspěl. Ve 13. minutě naopak uzamkli svého soupeře před gólmanem Šilovsem na dlouhou dobu Švýcaři, stav se však neměnil.

V nástupu do druhé třetiny vymetl Freibergs ranou od modré čáry - i díky zakrytému výhledu gólmana Van Pottelberghea - horní roh branky a slavil první gól na MS v kariéře. Rihards Bukarts byl na hranici brankoviště tísněn Martim, Švýcaři sáhli kvůli jeho kontaktu s brankářem k trenérské výzvě, ale gól potvrdila i kontrola sudích u videa.

Lotyši pak nevyužili více než půlminutovou přesilovku pět na tři a muselo je to mrzet o to více, když v 27. minutě zamířil přesně záhy po buly Fiala. Uběhlo jen 32 sekund a Lotyšům vrátil těsný náskok Abols, přestože mu kotouč při snaze o zakončení zblízka sklouzl z hole. Další rychlou odpověď měl brzy poté na hokejce švýcarský kapitán Haas, blafák do bekhendu ale Šilovs skvěle vykryl.

V úvodu třetí části minul z dobré pozice při dohrávané přesilovce Ambühl. V 45. minutě Jaks znovu oslabil domácí tým a Lotyši na jeho faul doplatili. Ve chvíli, kdy už spěchal pomoci spoluhráčům do obranného pásmu, tečoval Zile pokus Riata do Mirandovy nohy a puk skončil v brance.

Ve 49. minutě se prosadil k zakončení tísněný Ločmelis, jeho pokus však zastavila horní tyčka. Odstartoval tak mimořádně napínavý závěr, u něhož prožili emoční jízdu na horské dráze vedle Lotyšů a jejich příznivců také Slováci, čekající na výsledek.

V 54. minutě si spravil chuť Ambühl, kterému nabil do ideální pozice Fiala. Třetí nahrávku v utkání si připsal útočník Corvi. V tu chvíli postupovalo do play off Slovensko.

Jenže po chybě Glausera u hrazení na červené čáře se domácí dostali do přečíslení dvou na jednoho, v jehož závěru Abols vybídl ke skórování Daugavinše a ten nezaváhal - 3:3. Švýcaři měli v závěru základní hrací doby ještě šance na prodloužení své dosavadní vítězné jízdy, ale neproměnili je.

V prodloužení fauloval Richard a Balcers rozjásal Lotyše. Na MS zdolali Švýcary po osmi letech, v roce 2015 slavili rovněž díky gólu v prodloužení.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina B (Riga):
Švýcarsko - Lotyšsko 3:4 v prodl. (0:0, 1:2, 2:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Fiala (Corvi), 48. Miranda (Riat, Corvi), 54. Ambühl (Fiala, Corvi) - 22. Freibergs (Indrašis), 27. Abols (Balcers, Freibergs), 55. Daugavinš (Abols, Balcers), 63. Balcers (Balinskis, Jaks). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane (USA) - Mackey (Kan.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 9178.
Švýcarsko: Van Pottelberghe - Fora, Siegenthaler, Glauser, Moser, Loeffel, Marti, Geisser - Fiala, Corvi, Ambühl - Simion, Haas, Miranda - Herzog, Richard, Ch. Bertschy - Riat, Senteler. Trenér: Fischer.
Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Balcers - M. Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts - Golovkovs. Trenér: Vitolinš.

Reklama