Hlavní obsah

Skupina pro Čechy na domácím šampionátu: Finsko, Švýcarsko, nově i Kanada. Pořadatelé chtěli mistry světa v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace se příští rok na domácím MS (od 10. do 26. května) utká v základní skupině B v Praze s Kanadou, Finskem, Švýcarskem, Dánskem, Norskem, Rakouskem a Velkou Británií.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Čeští hokejisté po čtvrtfinálové porážce s USA na letošním MS.

Článek

Ostravskou skupinu A tvoří USA, Švédsko, Německo, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko.

Nasazování týmů do skupin se odvíjí od žebříčku Mezinárodní hokejové federace. Ten hodnotí země podle úspěšnosti za poslední čtyři roky, přičemž se započítávají umístění na MS a ZOH. Přidělené body ze tří předešlých šampionátů jsou každý rok redukovány o 25 procent.

Jak by mělo vypadat složení základních skupina MS 2024
Skupina B (Praha)Skupina A (Ostrava
FinskoUSA
KanadaŠvédsko
ŠvýcarskoNěmecko
ČeskoSlovensko
DánskoLotyšsko
NorskoFrancie
RakouskoKazachstán
V. BritániePolsko

Pořadatelé mají vždy možnost jedné výměny a pro šampionát 2024 tak nakonec učinili, když z pražské skupiny přesunuli USA do té ostravské. Opačným směrem putují úřadující mistři světa Kanaďané. Výměnu musí do 14 dnů schválit všechny zainteresované strany.

„Až do posledního zápasu letošního MS jsme nevěděli přesné složení skupin. To rozhodl v Tampere až zápas o zlato. Jako pořadatel disponujeme možností jedné změny. Prioritou číslo jedna pro nás bylo umístění českého týmu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto směru nám ranking přinesl štěstí a nemuseli jsme tuto výměnu řešit. Proto jsme se mohli zaměřit na naši druhou prioritu – účast kanadského týmu v Praze a zámořského týmu v Ostravě," vysvětluje generální sekretář Českého hokeje Jan Černý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS USA - ČeskoVideo: Česká televize

"Proto byla jednoznačnou záležitostí výměna Kanady za Spojené státy. Naše předběžná jednání s reprezentanty javorových listů jsou taková, že pokud budou hrát v našem hlavním městě, můžeme očekávat příjezd hokejových hvězd a využít tak potenciál aktuálních světových šampionů v pražské aréně. Rádi bychom divákům zprostředkovali zážitek ze sledování největších možných hvězd současného hokeje Myslím si, že rozdělení nemohlo dopadnout pro fanoušky lépe," těší Černého.

Žebříček Mezinárodní hokejové federace (IIHF) po MS 2023:
1. Kanada 4150 bodů
2. Finsko 4080
3. Rusko 4050
4. USA 3940
5. Německo 3835
6. Švédsko 3800
7. Švýcarsko 3775
8. Česko 3735
9. Slovensko 3690
10. Lotyšsko 3610
11. Dánsko 3500
12. Norsko 3270
13. Francie 3240
14. Bělorusko 3175
15. Kazachstán 3170
16. Rakousko 3135
17. Slovinsko 2990
18. Itálie 2970
19. Maďarsko 2950
20. Velká Británie 2945

Češi by se rádi přiblížili k rekordní návštěvnosti z dosud posledního MS konaného v Česku v roce 2015. Tehdy zápasy v Praze a Ostravě sledovalo přímo na stadionech 741 690 diváků.

„Pražská i ostravská skupina slibují souboj atraktivních týmů. To, že Češi budou hrát v Praze a slovenská reprezentace v Ostravě, slibuje opět vysokou návštěvnost v obou arénách. Navíc se po více jak dvou dekádách můžeme na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji těšit na Poláky, kdy věříme, že vzhledem k malé vzdálenosti pomůžou zaplnit ostravskou arénu. Jsem si jistý, že nás v obou městech čeká zajímavá podívaná, na kterou se velmi těším," říká Petr Bříza, prezident organizačního výbor MS 2024 a zároveň seniorní viceprezident IIHF.

Konkrétní herní program MS 2024 bude oficiálně představen v průběhu léta po ukončení všech jednání mezi organizačním výborem, televizními společnostmi, IIHF, marketingovou agenturou Infront a se všemi účastnickými státy.

Reklama