Hlavní obsah

Slováci odhalili naše skulinky a všude byli dřív, litoval Hladonik. Navíc nedal trestné střílení

České mužstvo začíná v přípravě na hokejové mistrovství světa klopýtat. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena si ve čtvrtek připsali druhou porážku v pátém zápase před blížícím se vrcholem sezony. Obtížnost prověrek národního týmu roste, nicméně šest dnů po domácí prohře s Německem (0:2) přišel další nezdar na Slovensku (1:3).

Foto: Profimedia.cz

Jan Hladonik měl možnost skórovat z trestného střílení, slovenský brankář Matej Tomek se ale překvapit nenechal.

Článek

„Jeden vstřelený gól ve dvou posledních zápasech je málo, na to se musíme zaměřit. Těžko se mi hledají slova, moc šancí jsme neměli. Chtěli jsme se vrátit na vítěznou vlnu, ale Slováci byli lepší," přiznal ve vysílání Radiožurnálu kapitán Jan Ščotka.

Reprezentace rozpačitým herním projevem nedokázala navázat na sedm výher v řadě nad Slováky, kteří se dočkali prvního českého skalpu od srpna 2017. „Nedrželi jsme správně systém hry, Slováci opakovaně našli skulinku v obraně. Všude byli dřív, nám se moc nedařilo dostat na puk," litoval karlovarský centr Jan Hladonik, jenž zahodil trestné střílení.

Zápas ve Spišské Nové Vsi nebyl podle představ kouče. „Pro mě je dobře, že jsem viděl hráče, jak jsou schopni na takové úrovni hrát. Rychlost slovenského týmu činila potíže. Problémem byly i tresty za fauly hokejkou i špatně sehrané přesilovky a oslabení. Vedle toho jsme poztráceli hodně puků. Byly tam ale i pozitivní věci, před zápasem v Trenčíně si všechno zanalyzujeme," mínil pro Českou televizi Kari Jalonen.

„Ničím jsme si nepomohli. Slováci byli hokejově lepší i gólově produktivnější, z naší strany to nebyl povedený zápas. Musíme se poučit, tlačit se do branky a věřit, že nám to tam začne opět padat. Na vedoucí branku soupeře jsme rychle odpověděli, ale ve druhé třetině jsme dostali dva góly, což domácí uklidnilo. Pak už s nimi bylo těžké hrát," sdělil pro ČTK útočník Jiří Černoch.

Utkání ve Spišské Nové Vsi sledovalo víc než čtyři tisíce diváků, kteří Slováky hrající doma poprvé od zisku bronzové medaile na ZOH v Pekingu mohutně podporovali. "Atmosféra byla výborná a osobně jsem cítil, že je hala žene. Slovensko teď žije hokejem a myslím, že jim to pomohlo," doplnil Černoch.

Pro Slovensko, které nasadilo i čtyři olympijské medailisty, brankáře Tomeka, obránce Čerešňáka s Rosandičem a útočníka Krištofa, to přitom bylo vůbec první vystoupení před šampionátem. Češi měli být rozehranější, jenže nebylo to znát. „Bylo vidět, že jsme měli proti sobě zase kvalitnějšího protivníka, než bylo Rakousko a Německo. Rozmanitost soupeřů v přípravě vítám, ale především řeším, jak zlepšovat naši vlastní hru," řekl Jalonen, jehož svěřenci se ještě ve čtvrtek večer přesunuli Trenčína, kde budou trénovat až do sobotní odvety.

Soupiska projde další úpravou

Do ní už má zasáhnout i debutant Nedomlel pozvaný za Jordána, který měl v pondělí pozitivní test na koronavirus a reprezentační kemp dočasně opustil. „Než pak budeme od příštího úterý zase trénovat na vítkovickém ledě, dojde mezitím k určité úpravě soupisky," mínil kouč. „Vedeme spolu debaty o hráčích, kteří před pár dny dohráli ligové play off," naznačil generální manažer Petr Nedvěd.

Aniž jmenoval, na mysli mohl mít útočníky M. Stránského, Sedláka, Hyku a Červenku, kteří by se tak mohli připojit před Českými hokejovými hrami začínajícími přesně za týden v Ostravě duelem s Finskem. „Máme celý long list hráčů z evropských soutěží, u nichž čekáme, až v klubech skončí," dodal Nedvěd.

Reklama