Hlavní obsah

Slovensko - Česko 3:1Bez svěžesti, bez elánu. Hokejisty trápila koncovka i proti Slovákům

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Čerešňák 1 : 0
10. Blümel 1 : 1
22. Tamáši 2 : 1
29. Rosandič 3 : 1
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádný návrat hokejistů na vítěznou vlnu v přípravě na světový šampionát, spíš další rozpačitý útočný projev a prohra 1:3 se Slovenskem ve Spišské Nové Vsi. Čeští reprezentanti podlehli ve čtvrtečním utkání Euro Hockey Challenge týmu zpod Tater po téměř pěti letech, když se jim nedařilo čelit domácímu napadání a od druhé třetiny ani neměli zdaleka takovou svěžest a elán jako soupeř.

Foto: Profimedia.cz

Český brankář Petr Kváča inkasuje gól v přípravném duelu se Slovenskem.

Článek

„Nebyl to výkon, jaký bych si představoval. Měli jsme problémy s hokejovou úrovní Slováků, nepřizpůsobili jsme se ani jejich tempu a ztráceli puky. Vadil mi i velký počet faulů holí," říkal pro Českou televizi trenér Kari Jalonen, jenž se musel na střídačce obejít bez českých asistentů.

Martin Erat je z rodinných důvodů v USA a Libor Zábranský starší byl hygienou vyhodnocen jako rizikový kontakt na covid a protože zatím neměl v ruce negativní test, do utkání se nezapojil. Finskému kouči tak při zápase vypomáhal jeho krajan Kalle Kaskinen, jenž má u národního týmu na starost video.

Foto: Profimedia.cz

Česká střídačka si užila gólovou radost v duelu se Slovenskem jen jednou a trenér Kari Jalonen (vzadu vlevo) musel skousnout druhou porážku v řadě.

Slováci v sestavě se čtyřmi držiteli olympijského bronzu v Pekingu začali svůj první zápasový test dost opatrně, ale postupně zvyšovali aktivitu. A když se Kodýtek ocitl za sekání na trestné lavici, domácí tým rychle využil přesilovku. Po souboji u levého mantinelu získal puk Krištof, který přihrával Čerešňákovi, jenž využil volného prostoru, vyjel si více na osu hřiště a tvrdou ranou prostřelil Kváču.

O 70 vteřin později ale bylo srovnáno. Holík poslal puk za obranu na rozjetého Blümela, jenž po krátké kličce do bekhendu dokázal přelstít slovenského gólmana. Češi hodně ožili a mohli převrátit skóre. Cienciala objel s pukem branku a naservíroval ho Zdráhalovi, jehož pohotovou ránu ale zastavil Tomek.

V závěru první třetiny přišlo ještě jedno oslabení národního týmu, v němž se dostal do slibné šance Flek, ale při zakončení těsně minul. Další dějství už ale patřilo díky lepšímu pohybu Slovákům, jimž se s dvanácti hráči z české extraligy, dařilo dobrým napadáním narušovat i kostrbatou rozehrávku národního týmu.

Foto: Profimedia.cz

Jan Hladonik měl možnost skórovat z trestného střílení, slovenský brankář Matej Tomek se ale překvapit nenechal.

Z druhé třetiny bylo odehráno jen 107 sekund, když Kollár nabídl puk Tamášimu, jenž hezkým manévrem zbavil bránícího hráče a dostal se až na levý kruh, odkud křížnou střelou překonal Kváču. Kollár pro něj hned bral kotouč z branky, Tamáši gólem ozdobil reprezentační debut.

Česku začínalo být ouvej. V přesilovce se banskobystrický útočník dostal k tečovanému kotouči, který ale pohotově zalehl zády Kváča. Nicméně gól na 3:1 přišel záhy, když Minárík přebruslil Ščotku, se získaným pukem objel branku ahrál na levý kruh zcela volnému Rosandičovi, jenž ranou pod horní tyčku nedal libereckému spoluhráči Kváčovi šanci zasáhnout.

„Nedrželi jsme správně systém obranné hry, Slováci nám tam opakovaně našli skulinku," litoval karlovarský centr Jan Hladonik, jenž se mohl ve 33. minutě postarat o korekci skóre. Byl faulován v úniku a sám se i ujal provedení nařízeného trestného střílení. S kotoučem míchal před Tomkem a pak chtěl jít do forhendové kličky. Domácí brankář však jeho úmysl dokonale přečetl a holí mu puk vypíchl.

Na holích českých hokejistů chyběly přednost a klid, Slovensko mělo převahu ve hře. Šance Faško-Rudáše i Lántošiho zlikvidoval Kváča, na druhé straně Tomek nemusel řešit svízelné situace. Trápení národního týmu v koncovce, které se projevilo už minulý pátek v Chomutově při prohře 0:2 s Němci, bylo viditelné i ve Spišské Nové Vsi. Efekt neměla ani závěrečná power play umocněná českou přesilovkou.

Euro Hockey Challenge ve Spišské Nové Vsi
Slovensko - Česko 3:1 (1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Čerešňák (Krištof, Liška), 22. Tamáši (Kollár, Ivan), 29. Rosandič (Minárik, Sukeľ) - 10. Blümel (Holík, Kaňák). Rozhodčí: Snášel, Korba - Šoltés, Štencel (všichni SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0.
Slovensko: Tomek - Rosandič, Čerešnák, Jánošík, Bučko, Ivan, Mudrák, Koch, Romančík - Liška, Krištof, Lantoši - Mucha, Sukeľ, Faško-Rudáš - Valach, Tamáši, Kollár - Honzek, Mikúš, Minárik. Trenér: Craig Ramsay.
Česko: Kváča - Zábranský, Ščotka, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Kaňák - Blümel, Holík, Smejkal - Zdráhal, Černoch, Cienciala - Kousal, Kodýtek, Flek - Beránek, Hladonik, Fridrich. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama