Hlavní obsah

Spokojený a unavený Jalonen si užíval oslavy. Týmový duch byl neskutečný, řekl

V neděli před třetí třetinou polil tým živou vodou. A díky parádnímu obratu mohl s českými hokejisty oslavit zisk bronzových medailí z mistrovství světa. Finský trenér národního týmu Kari Jalonen sám nedokázal popsat, co se v poslední části utkání stalo. Za cenný kov byl však velmi vděčný. „Opravdu jsem si to užil. Jsem spokojený, ale unavený starší člověk. Nejsem zvyklý na takové party, jako byla v šatně a na hotelu.“ usmíval se. Kapitán Roman Červenka ale kontroval: „Kari na to jen není zvyklý, oslavy byly přiměřené,“ rýpnul si do 62letého kouče.

Tisková konference české reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Jalonen si byl vědom, že mužstvo se v průběhu turnaje potýkalo s mnoha překážkami, které vyústily například v historicky první porážkou s Rakouskem na mistrovství světa. „Snažil jsem se však vést tým pozitivním způsobem a mužstvo na to dokázalo zareagovat. Naštěstí jsme začali vyhrávat v pravý čas," liboval si finský trenér.

Připouštěl, že výkony na turnaji nebyly úplně vyrovnané. V tom podle něj hraje roli i česká mentalita. „Ve Finsku jsme matematici a jsme stále na stejném levelu v průběhu celého turnaje. Tady jsme někdy ohromně vysoko, ale někdy hodně klesáme," poznamenal.

Hokejisté jsou doma! Bronz slavili jako zlato. Jak budou oslavy pokračovat?Video: Sport.cz

Zkušený kouč ale oceňoval hlavně týmového ducha české reprezentace. „To je úplně to nejdůležitější. A byl neskutečný. Včetně přípravy to bylo fantastických devět týdnů. Chtěl bych poděkovat úplně všem. I těm hráčům, kteří se nakonec nedostali do finální nominace," říkal Jalonen.

Speciálně pak vypíchl přínos Davida Pastrňáka, který po vypadnutí Bostonu z play off NHL přiletěl na čtvrté utkání základní skupiny. A se sedmi góly se dokonce stal nejlepším střelcem šampionátu. „Všichni jsme věděli, jak skvělý hráč je. Ale přinesl i neuvěřitelnou pozitivní vlnu a zvedl náladu v týmu. Jeho energie určitě hodně pomohla," liboval si.

Za příležitost trénovat národní tým Jelonen děkoval prezidentovi Českého hokeje Tomáši Královi. „Celou dobu za mnou stál a věřil mi. Jsem rád, že mi dal příležitost vést český tým. Na začátek naší cesty jsem pyšný," usmíval se.

A jaké má finský stratég plány na následující dny a týdny? „V pátek pojedu do Finska, ale jinak nic naplánovaného nemám. Určitě ale budu i odpočívat," prozradil Jalonen. Chce však také připravit podrobnou analýzu celého šampionátu.

„Rád bych rozebral nejen nás, ale i soupeře. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky. O závěry se chci podělit i s trenéry juniorských reprezentací, abychom ze šampionátu něco přinesli pro celý český hokej. I přes zisk bronzových medailí určitě můžeme spoustu věcí zlepšit," uvědomuje si trenér.

Reklama