Hlavní obsah

Loučící se prezident svazu Král: S medailí se mi končí báječně. Co vzkázal svým kritikům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáct let stojí v čele Českého hokeje, teď se však jeho působení nachýlilo ke konci. Tisková konference po příletu české hokejové reprezentace, která si z mistrovství světa ve Finsku přivezla bronz, tak byla jednou z jeho posledních. 31. května totiž z vlastní vůle, avšak po skandálu s odhalením jeho spolupráce s StB, ve vedení končí. Úspěchem národního týmu je nadmíru spokojený. „S medailí z MS se mi končí báječně,“ řekl. Nezapomněl si však rýpnout do svých kritiků.

Tisková konference české reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Téměř před rokem vyplavalo na povrch, že prezident svazu Českého hokeje Tomáš Král za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB a donášel mimo jiné i na svého nadřízeného. Hájil se tím, že nikdy nikomu neublížil a s civilní státní bezpečností neměl nic společného.

Ve vedení svazu sice setrval, ale oznámil, že z vlastní vůle se rozhodl ke konci května 2022 ve funkci skončit. Na tiskové konferenci po příletu českých hokejistů z mistrovství světa přiznal, že díky bronzové medaili se mu odchází snáz. „S medailí z MS se mi končí báječně," řekl.

Poděkoval hráčům za úspěšný turnaj a celému realizačnímu týmu za práci, kterou pro tým odvádí. "Ve třetí třetině v zápase proti Američanům se v týmu objevilo něco, co jsem obdivoval vždy na Kanaďanech," uvedl k senzačnímu obratu Čechů v zápase o bronz.

Hokejisté jsou doma! Bronz slavili jako zlato. Jak budou oslavy pokračovat?Video: Sport.cz

„Díky Petrovi, kterému jsem zrovna nedávno říkal, že za tu dobu, co je ve funkci, trochu zešedivěl, ale pořád je to fešák a manekýn. Jsem rád, že to teď završil medailí, " dodal se smíchem Král na adresu generálního manažera týmu Petra Nedvěda.

Nezapomněl taky na finského kouče Kariho Jalonena, kterého k týmu společně s Nedvědem přivedl. „Díky kamaráde. Říkal jsi, že nejsi kouzelník, že jsi trenér, ale pro mě trochu kouzelník jsi," řekl na adresu Jalonena. Pak však přešel na vážnější notu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

"Pro mě je to zvláštní tiskovka. Moje poslední," připomněl, že k 31. květnu ve funkci končí. „Můžu vám oznámit, že k dnešnímu dni na účtu ČSLH je 306 milionů, což je o 370 milionů víc, než když jsem k Českému hokeji přišel," chvástal se.

Nezapomněl zmínit ani úspěšný šampionát z roku 2015, který českému hokeji přinesl 450 milionů a zhruba jeden a půl miliardy České republice. „To je můj krátký a stručný vzkaz všem zúčastněným, asi víte, o čem mluvím," dodal. Na závěr všem ve složité době popřál mír a českému hokeji jen to nejlepší.

"Jsem hořkej, rozhodčí měl nechat kluky, ať to vyhrají hokejem," říká ve studiu Příklep EXTRA Radek DudaVideo: Sport.cz

Výkonný výbor bude volit nového prezidenta Českého hokeje na svém zasedání 18. června. O post se bude ucházet i kouč Alois Hadamczik nebo bývalý gólman Dominik Hašek.

Reklama