Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Bronz bere Švédsko. Pro Kanadu to bude hrozné zklamání, myslí si Nakládal a vyhlíží české finále

Aktualizováno

Český tým bude dnes večer hrát na domácím šampionátu finále. Už odpoledne odstartoval zápas o bronz a byla to bitva zklamaných týmů Švédska a Kanady. Nakonec se radovali Švédové, kteří vyhráli 4:2. Speciální Studio MS HOKEJ s bývalým obráncem Jakubem Nakládalem a šéfredaktorem Sport.cz Martinem Kézrem okomentovalo změny v českém týmu i duel o třetí místo. Moderoval Michal Sobotka.

Studio MS v hokeji 26. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

Česká republika porazila v semifinále Švédsko jednoznačně 7:3. „Musím říct, že naši hráli včera fantastický hokej. Ale já si myslím, že Švédové měli tu skupinu celkem lehkou, první zápas hráli s USA a zbytek byl už jednodušší. Včera ale nic nepředvedli, Gustavsson ten zápas absolutně nezvládl a my jsme je zaslouženě porazili,“ myslí si Nakládal. „Švédové se neuměli vyhrabat z té šlamastiky, když jsme dali tři góly a dostali velkou lekci,“ přidává Kézr.

Reprezentace musí před večerním finálovým zápasem řešit komplikace v řadách obránců. Jan Rutta byl dodatečně potrestán za faul loktem v semifinále a do dnešního utkání nesmí nastoupit. „Mně je ho strašně líto, protože přijít o finále na domácím šampionátu je strašný a myslím, že bude trpět, až na to bude dneska koukat,“ líčí bývalý bek. „Je to citelná ztráta. Rutta přichází o životní zápas a ten zákrok měl být potrestán v zápase, což byla chyba rozhodčích,“ tvrdí Kézr.

Další obránce Jakub Krejčík utrpěl včera zlomeninu nosu a jeho dnešní start je nejistý. „Národní tým vymyslel geniální řešení. Je jasné, že Flek už do turnaje nezasáhne, a tak Češi využili toho pravidla dopsat na soupisku dalšího hráče,“ vypráví šéfredaktor. Realizační tým reagoval a dopsal na soupisku brněnského beka Jana Ščotku místo stále nemocného Jakuba Fleka, který tak do šampionátu už nezasáhne.

Foto: Profimedia.cz

Český obránce Jakub Krejčík se zakrváceným nosem během semifinále proti Švédsku na MS 2024 v Praze.

Ščotka od začátku s mužstvem trénoval, po příjezdu tria z NHL, se přesunul na individuální tréninky, ale stále bydlel společně s dalšími náhradníky v hotelu Stages s reprezentací. „Já si vůbec neumím představit, co Kuba prožívá. Je hozený do finále, ty nervy musí být neskutečný. Bylo by to krásný, kdyby třeba ten zápas rozhodnul,“ sní Nakládal. „Na Ščotku se vlastně usmálo velké štěstí, protože teď byl dopsán na soupisku a bude mít medaili,“ líčí Kézr.

Foto: Profimedia.cz

Hokejový obránce Jan Ščotka v dresu českého národního týmu

Finálovým soupeřem Česka bude Švýcarsko. „Bude to zasloužené, oba ty týmy zvládly klíčové zápasy. Švýcaři budou hrát potřetí finále a ty dvě předchozí prohráli. Ale věřím, že pro ně bude český tým těžkým soupeřem,“ říká Kézr. „Na ty nájezdy už jsem pak věřil víc Švýcarsku, mají ohromně silný tým, Kevin Fiala je klíčový,“ připomíná Nakládal semifinále s Kanadou, které skončilo 3:2 na nájezdy.

Švýcarsko nezískalo titul mistrů světa nikdy ve své historii, Česko na něj čeká už 14 let. „Našim to moc přeju, zcela zaslouženě jsme ve finále, ale před turnajem bych je tam vůbec nečekal, Švýcarsko jsem si myslel, že by tam mohlo být. Bude to pro nás podle mě těžší soupeř než Kanada, ale věřím, že to zvládneme,“ doufá šestatřicetiletý bek.

Během dopoledne byli uvedeni do Síně slávy IIHF dva čeští hokejisté. Legendární a stále ještě hrající Jaromír Jágr. „Je vtipný, že Jarda je ještě aktivní hráč,“ říká Nakládal. „Zřejmě se IIHF bojí, že Jágr nikdy neskončí a chtěli využít domácí šampionát,“ vypráví Kézr. Druhým novým členem je dvaasedmdesátiletý bývalý útočník Jaroslav Pouzar.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slavnostní uvedení hokejových osobností do Síně slávy mezinárodní federace IIHF. Jaromír Jágr (vlevo) a Jaroslav Pouzar převzali ocenění z rukou prezidenta Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) Luka Tardifa

Souboj o třetí místo bude tak trochu bitvou zklamaných týmů. Švédi a Kanaďané byli před začátkem turnaje považováni za favority a jejich vzájemný zápas se čekal až o pět hodin později, v boji o zlato.

Švédové ovládli první třetinu

Po první třetině vedou Švédové 1:0. „Já jsem čekal, že by mohlo padat víc gólů, aby to bylo takový atraktivnější. Těch šancí moc nebylo, takže přejme si, aby ta druhá třetina byla lepší, protože ani diváky to moc nebaví,“ glosuje Nakládal. „Trochu to je bez šťávy, hlavně ze strany Kanady. Ale myslím, že oba trenéři budou mít v kabině, co říkat. A k fanouškům, mám trochu pocit, že je to takové VIP publikum,“ míní Kézr.

Kanadský tým má během turnaje problém udržet koncentraci po celý zápas. „Já jsem z toho překvapený, protože vždycky to byl takový válec, který dělal všechno naplno,“ diví se Nakládal. „Trošku mi u Kanady něco chybí. Zatím to spíš vypadá, že ta medaile na někoho zbyde“ doplňuje Kézr.

Z kanadské sestavy postupně vypadává Connor Bedard, dnes opět nastupuje jako 13. útočník. „Je toho na něj hrozně moc a tréner si uvědomil, že to na něm nemůžou stavět. A Bedard hraje bez emocí, a to není to, na čem se dá tým postavit,“ tvrdí Nakládal.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zápas o bronz mezi Švédskem a Kanadou na mistrovství světa v Praze

Naproti tomu Švédové za celý šampionát prohrávali pouze s českým týmem. „Vedou, ale je na nich vidět, že tenhle zápas hrát nechtěli,“ vypráví šéfredaktor. Ve švédské bráně opět nastoupil Gustavsson. „Já tomu fandím. Nikdy jsem nemusel takový to, že po jednom nepovedeném zápase brankáře odstřelíš,“ popisuje bývalý bek. „Zatím ho Kanada moc neprověřila, takže je otázka, v jakém je psychickém stavu,“ přidává Kézr.

Kanada se vrátila do zápasu

Tři minuty po startu druhé části zařídil Kanadě vyrovnání Cozens. „Je neskutečně šikovný, těch 9 gólů z 10 zápasů, to prostě není náhoda,“ říká Nakládal. „Sedí mu tady styl hry, lepí mu to. Může mu vyhovovat i širší led. A je fakt, že tahle střela měla všechno,“ dodává Kézr.

„Kanaďané začali hrát, druhá třetina patřila jim. Ale přijde mi, že teď to teprve začne,“ myslí si Nakládal. „Přijde mi trochu, že tam není stoprocentní nasazení ani od jednoho z týmů a je to taková torpédová hra. A myslím, že kdo to bude chtít víc, tak ten to urve,“ vysvětluje Kézr.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Kandaská radost po vyrovnávacím gólu v duelu o bronz

V druhé dvacetiminutovce se kanadští hráči zlepšili i na vhazování. „Je to ohromná výhoda, tým pak hraje na puku a u Švédů bylo vidět, že občas někde nebyli, chyběli,“ přibližuje šéfredaktor Sport.cz. „Švédové se mohli uspokojit, že Kanada v první části nic nepředvedla, ale teď se mi švédský tým opravdu nelíbil. Hráli přesilovku a ani vlastně nevěděli, jak ji sehrát,“ říká šestatřicetiletý bek.

Branku Kanady hájí v dnešní zápase Binnington. „Myslím, že v něm ale tým nemá takovou jistotu, jak by asi čekal. Kdyby byl trochu jistější, tak by Kanada hrála až večerní zápas,“ je přesvědčen Kézr. „Binnington nepůsobí tak jistě. Naproti tomu z Lukáše Dostála, který vlastně dostal český tým do finále, je vidět ta jistota. Je to nejlepší brankář turnaje,“ tvrdí Nakládal.

Bronz z mistrovství bere Švédsko

Třetí dvacetiminutovka byla gólově bohatá, přinesla čtyři branky. Tu vítěznou vstřelil v 54. minutě Grundström. „Nešlo to trefit líp,“ myslí si bývalý reprezentační bek.

Kanadští hráči závěr zápasu nezvládli. „Myslím si, že druhý i třetí gól Švédska šel na vrub Binningtona. Kanada musí být čtvrtým místem opravdu zklamaná a takhle si to nepředstavovala,“ přesvědčuje Kézr. „To, že přiletí domů bez medaile, tak je pro mě velké zklamání,“ doplňuje Nakládal.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švédští hokejisté získali po šesti letech medaili na světovém šampionátu

Švédský hokej čekal na medaili šest let. „Myslím, že ta malá radost, kterou Švédové měli, souvisela s tím, že už je to konečně u konce.Ale furt je to bronz. A trenér Hallam z toho asi vyjde s kritikou, protože od tohoto týmu čekalo mnohem víc,“ tvrdí šéfredaktor Sport.cz. „Bylo vidět, že to zklamání ze semifinále tam je. Ale myslím, že tahle medaile je pro ně hrozně důležitá, protože to čekání bylo opravdu dlouhé. A asi to zhodnotí, že to nebyl úplně špatný turnaj, vyhráli 9 z 10 zápasů. Bohužel pro ně prohráli s námi,“ vysvětluje Nakládal.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.