Hlavní obsah

Švédy posílí na EHT Hellberg z Detroitu, na MS míří jednička draftu Dahlin

Hokejisté Švédska mají v nominaci na domácí Beijer Hockey Games ve Stockholmu nově i brankáře Magnuse Hellberga, který po únorových olympijských hrách v Pekingu zamířil ze Soči z KHL do Ameriky a odchytal za Detroit Red Wings tři zápasy. Ze zámoří se do týmu zařadí také útočník Jonatan Berggren, který patří rovněž Red Wings a působil na farmě v Grand Rapids v AHL.

Foto: Timothy T. Ludwig, Reuters

Rasmus Dahlin (vpravo) z Buffala posílí Švédsko na MS ve Finsku.

Článek

Kouč Johan Garpenlöv má pro mistrovství světa v Tampere vedle Hellberga a Berggrena jistých dalších šest posil ze zámořských klubů, které ale na soupisce pro generálku ve Stockholmu nejsou. Jde o jedničku draftu z roku 2018 Rasmuse Dahlina z Buffala, dalšího obránce Erika Gustafssona z Chicaga, Olivera Ekmana Larssona z Vancouveru, Adama Larssona ze Seattlu a útočníky Emila Bemströma z Columbusu a Dahlinova klubového spoluhráče Rasmuse Asplunda.

Dvaadvacetiletý Bemström a o dva roky starší Asplund se mohou těšit na první mistrovství světa, třicetiletý Gustafsson a o rok mladší Adam Larsson jsou světovými šampiony z roku 2018 z Kodaně. U tehdejšího triumfu byl i Hellberg, který v NHL chytal také za Nashville a New York Rangers.

Dahlin reprezentoval Tři korunky na olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu. Tam hrál ještě před vstupem do NHL, kde má dvaadvacetiletý talent za Sabres na kontě 277 utkání a 160 bodů za 31 branek a 129 asistencí.

Nejbohatší zkušenosti má třicetiletý Oliver Ekman Larsson, který má ve sbírce zlaté medaile ze šampionátů v roce 2017 v Paříži a Kolíně nad Rýnem i o rok později v Dánsku. V roce 2014 byl u zisku stříbra na olympijských hrách v Soči. V NHL bývalý hráč Phoenixu/Arizony sehrál přes 800 utkání.

Na soupisku pro závěrečný turnaj Euro Hockey Tour se do kádru zařadili nově spolu s Hellbergem a jednadvacetiletým Berggrenem, který bude v Tampere na velké akci debutovat, také obránce Christian Folin z Frölundy a útočník Anton Bengtsson z Rögle.

Po Českých hrách ve Vídni a v Ostravě z minulého týdne tým opustili brankář Jhonas Enroth z Örebra, obránci Adam Ollas Mattsson z Malmö, Joel Persson z Växjö a útočníci Patrik Karlkvist s Kimem Rosdahlem z Oskarshamnu a Sebastian Hartmann s Albinem Lundinem z Timry.

Švédové do turnaje v hale Globen, která má v současné době název Avicii Arena, vstoupí ve čtvrtek od 19:00 proti české reprezentaci. O dva dny později je čeká od 16:00 duel se Švýcarskem, které nahradilo kvůli válečné agresi na Ukrajině vyloučené Rusko. V neděli ve stejný čas uzavřou domácí hráči turnaj severským derby s Finskem.

Nominace Švédska na Beijer Hockey Games ve Stockholmu (5.-8. května)
Brankáři:
Marcus Högberg (Linköping)
Oscar Dansk (Spartak Moskva/KHL)
Magnus Hellberg (Detroit/NHL)
Obránci:
Filip Roos (Skelleftea AIK)
Jonathan Pudas (Skelleftea AIK)
Christian Folin (Frölunda)
Jesper Pettersson (Linköping)
Calle Själin (Leksand)
Anton Lindholm (Dinamo Minsk/KHL)
Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)
Útočníci:
Nils Aman (Leksand)
Oskar Lang (Leksand)
Max Friberg (Frölunda)
Elmer Söderblom (Frölunda)
Joakim Nordström (CSKA Moskva/KHL)
Lucas Wallmark (CSKA Moskva/KHL)
Anton Bengtsson (Rögle)
Linus Karlsson (Skelleftea AIK)
Joel Kellman (Växjö)
Fredrik Olofsson (Oskarshamn)
Jonatan Berggren (Grand Rapids/AHL)
Mathias Bromé (Davos/Švýc.)

Reklama

Související témata: