Hlavní obsah

Švýcaři mají v nominaci na MS i Kurasheva z Chicaga, Ambühl překoná rekordy

Švýcarskou nominaci na hokejové mistrovství světa v Helsinkách a Tampere doplnili útočník Philipp Kurashev z Chicaga a obránce Tobias Geisser z farmy Washingtonu z Hershey z AHL. Naopak z rodinných důvodů se omluvil obránce Roman Josi z Nashvillu. Už na rekordní sedmnáctý šampionát se chystá osmatřicetiletý forvard Andres Ambühl z Davosu, který se dosud dělil o maximum s krajanem Mathiasem Segerem. Na kontě má Ambühl 115 zápasů na MS a může předstihnou v čele historických tabulek bývalého německého obránce Uda Kiesslinga, na kterého ztrácí čtyři duely.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Švédský hokejista Henrik Tommernes vede kotouč před Švýcarem Andresem Ambühlem.

Článek

Dvaadvacetiletý Kurashev se měl zúčastnil už minulý týden Švédských her, ale kvůli pozitivnímu testu na koronavirus se jeho příjezd zdržel. Nakonec od Blackhawks dostal povolení ke startu na šampionátu. Je sedmou posilou týmu kouče Patricka Fischera z NHL. Už při generálce se představili obránci Dean Kukan z Columbusu, Janis Moser z Arizony, Jonas Siegenthaler s útočníkem Nicem Hischierem z New Jersey, které si jej vybralo v roce 2017 jako jedničku draftu, a další forvardi Timo Meier ze San Jose a Pius Suter z Detroitu.

Kurashev má na kontě v NHL za dvě sezony v dresu Chicaga 121 zápasů a 37 bodů za 14 branek a 23 asistencí. Chystá se na třetí mistrovství světa. O rok starší Geisser loni na MS debutoval a po loňském zisku titulu s Zugem se vrátil do Hershey. Na premiéru v NHL čeká.

Jednatřicetiletá hvězda NHL Josi se po vyřazení Nashvillu v play off s Coloradem omluvil, protože chce být po boku těhotné manželky. Josi má za sebou v základní části úžasnou sezonu. Nasbíral 96 bodů za 23 gólů a 73 asistencí z 80 utkání a nasbíral mezi beky nejvíce bodů od sezony 1992/93, kdy měl Phil Housley z Winnipegu 97 bodů (18+79) z 80 zápasů.

Ambühl se v únoru na olympijských hrách Pekingu pátou účastí zařadil na třetí místo po bok devíti hráčů včetně Jaromíra Jágra za rekordmany se šesti starty Raima Helminena a Teemua Selänneho z Finska. Teď předčí bývalého obránce Segera, který se na metu 16 mistrovství světa dostal před reprezentační rozlučkou v roce 2014. Kiessling svůj rekord ustanovil na 119 utkání v roce 1991.

Oproti Švédským hrám doplnili kádr vedle Geissera a Kurasheva také gólman Leonardo Genoni a útočníci Fabrice Herzog s Dariem Simionem z mistrovského Zugu i obránce Christian Marti a forvard Denis Malgin z týmu poraženého finalisty Curychu.

Ambühl a gólman Reto Berra z Fribourgu byli u zisku stříbrných medailí z MS 2013 ve Stockholmu i o pět let později v Kodani. Vicemistry světa z Dánska jsou i Genoni, Kukan, Meier obránce Michael Fora z Ambri-Piotty a útočníci Enzo Corvi z Davosu, Damien Riat z Lausanne a Tristan Scherwey z Bernu.

V přípravě sehráli Švýcaři duely s Francií venku (4:2) a doma (4:1), pak se představili v Německu (2:4 a 6:1) a doma s Lotyšskem (5:2 a 3:1). Na Švédských hrách v Tampere nastoupili proti Finsku (3:2) a ve Stockholmu proti Švédsku (2:3 v prodl.) a Česku (0:3).

Do šampionátu vstoupí v sobotu od 15:20 SELČ proti Itálii a v dalších zápasech skupiny A v Helsinkách narazí na Dánsko, Kazachstán, Slovensko, Kanadu, Švýcarsko a Německo.

Nominace hokejistů Švýcarka na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere (13.-29. května):
Brankáři:
Sandro Aeschlimann (Davos)
Reto Berra (Fribourg-Gottéron)
Leonardo Genoni (Zug)
obránci:
Dominik Egli (Davos)
Michael Fora (Ambri-Piotta)
Andrea Glauser (Lausanne)
Christian Marti (Curych)
Tobias Geisser (Hershey/AHL)
Dean Kukan (Columbus/NHL)
Janis Moser (Arizona/NHL)
Jonas Siegenthaler (New Jersey/NHL)
útočníci:
Andres Ambühl
Enzo Corvi (oba Davos)
Christoph Bertschy
Damien Riat (oba Lausanne)
Fabrice Herzog
Dario Simion (oba Zug)
Denis Malgin (Curych)
Marco Miranda (Ženeva)
Tristan Scherwey (Bern)
Calvin Thürkauf (Lugano)
Nico Hischier (New Jersey/NHL)
Philipp Kurashev (Chicago/NHL)
Timo Meier (San Jose/)
Pius Suter (Detroit/NHL)

Reklama

Související témata: