Hlavní obsah

Tlak domácího mistrovství? Snad nás nepoloží, já se radši izoloval, líčí Sedlák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako před rokem si Lukáš Sedlák chce po zklamání s Pardubicemi spravit chuť na mistrovství světa. Loni za tři zápasy stihl pět bodů, pak se však nešťastně zranil. „Na to už teď nemyslím, teď je všechno jiné. Těším se,“ líčí 31letý útočník, který by měl opět patřit k lídrům hokejové reprezentace.

Trénink lepší než včera a zvedá se to, těšilo Radima Rulíka. Ve čtvrtek se k týmu přidá David Kämpf, což zamíchá se soupiskouVideo: Sport.cz

 
Článek

Už jste přenesl přes hlavu zklamání z prohrané finálové série s Třince?

Musel jsem, nic jiného mi nezbývá. Život jde dál. Chvíli můžeme smutnit, první dny byly samozřejmě hrozné, ale už nic nezměníme. Je dobré, že se můžu soustředit na jiný hokej, reprezentace mi to usnadnila.

Uvědomujete si už, jak je páteční start šampionátu blízko?

Ještě to na mě tolik nedýchlo. Přeci jen o domácím mistrovství vím celou sezonu a doufal jsem, že ta možnost přijde. Zatím nervozitu necítím, ještě je na ni čas. Ale asi přijde. Teď zatím řeším vstupenky pro kamarády. Hodně lidí mi píše o lístky, ale těch moc není. Budu to vždycky muset nějak vymyslet a rozložit, abych potěšil co nejvíc kamarádů.

Je teď příprava na mistrovství po zúžení kádru jednodušší?

Samozřejmě je to změna. V Brně jsme se museli hodně střídat, teď je to klidnější. Můžeme se zaměřit na detaily. Každé má něco do sebe, obojí k přípravě na mistrovství patří. Teď už více známe své role, jestli budeme chodit na přesilovku nebo na oslabení.

Vy jste zaujal místo na centru první formace vedle Ondřeje Kašeho a Romana Červenky. Jak spolupráce funguje?

Všichni ví, jací jsou hráči. V lajně si sedneme, známe naše přednosti a víme, jak je můžeme využít. Hodně se spolu bavíme, co a jak chceme dělat. Je to důležité, hlavně na začátku. S Ondrou jsem asi nikdy v životě nehrál, s Romanem asi jeden zápas na mistrovství, než jsem se zranil. Komunikace je zásadní mimo led, ale hlavně na něm. Doufám, že se nám bude dařit.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Sedlák během utkání se Švýcarskem v Brně.

Problémem českého hokeje je často dávání gólů. Ty se budou od vaší formace čekat.

Ano… (smích) Víme, že jsme hráči, kteří umí dávat góly. Nic jiného nám nezbývá. Potřebujeme hrát tak, abychom si vypracovávali šance. Když se nám to povede, góly přijdou. V Brně celkově tolik příležitostí nebylo, na tomhle potřebujeme zapracovat.

Nominace na šampionát se hodně řešila, fanouškům některá jména ve výběru chybí. Semkne to o to víc váš tým?

Tým se musí semknout vždycky a je jedno, jestli přijede celý tým nebo půlka hráčů z NHL. Nezáleží na tom, jestli nám fanoušci věří, nebo ne, semknout se musíme tak jako tak. Prostě odvedeme co nejlepší práci, a jestli někdo říká, že tu mají být jiní hráči, na to se nemůžeme dívat. Oni to neovlivní, my taky ne. Jen chceme ukázat, co umíme, a vrátit trenérům důvěru.

Jak bude těžké se popasovat s tlakem domácího mistrovstí?

Ještě jsem to nezažil, je to specifické. Bude to pro mě něco nového. Doufám, že nás to nepoloží, ale spíš požene dopředu. Je jasné, že tlak bude. Mít za sebou plnou halu je něco jiného než hrát turnaj v zahraničí.

Zavřel jste se do své bubliny?

Ano, tak už to mám od play off. Na konci základní části jsem se izoloval, protože mi přišlo až za hranou, co všechno se řeší. Spousta lidí spekuluje, píše domněnky, tomu se snažím vyhnout a soustředit se na sebe. Ne vždycky to jde.

V čem vám může pomoct, že jste na tlak z Pardubic dobře zvyklý?

Že v podobném módu žiju celé play off. Podobné to bylo i v Americe. V Rusku jsem moc nerozuměl, co se kde píše, tak to bylo dobré. Každý člověk se s tím musí nějak naučit pracovat. Samozřejmě kritika je dobrá, ale musí být konstruktivní, nebo aspoň oprávněná. Nemůžete si brát k srdci všechno, co napíšou lidi, kteří třeba ani tolik hokeji nerozumí. Vezměte si třeba Mitche Marnera, na kterého se seběhla půlka Toronta.

Právě přes něj se David Pastrňák dostal k rozhodujícímu gólu série.

A třeba to nakonec ani nebyla jeho chyba, protože ten hráč nemusel být jeho. Tohle spousta lidí nemusí vnímat. Mohou si myslet, že to je vaše chyba, ale ve výsledku není. S tímhle se sportovec musí naučit pracovat. V týmu máme zkušené kluky, který se s tlakem umí popasovat. Můžeme ovlivnit jen určité věci. Až to bude znít jako klišé, já se teď budu soustředit jenom na to svoje první střídání, první zápas. Teď mám ještě takovou emoční dovolenou, než to všechno začne.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Sedlák v reprezentačním retro dresu.

Jaká máte od turnaje očekávání?

Vyhrávat chce každý v každém utkání. Pro nás bude důležité jít postupným procesem, ne myslet na finální výsledek. Vždycky se potřebujeme soustředit jenom na následující utkání. Za jeden den můžeme vyhrát jeden zápas, ne celý turnaj. Teď se soustředíme na Finsko, vlétneme na to a neřešíme, co bude dál.

Co pro vývoj základní skupiny znamená, že máte na úvod takhle silného soka?

Je to jedno. V dnešním hokeji každý může porazit každého. My se musíme soustředit hlavně na své výkony a je jedno, kdo bude stát proti. Samozřejmě víme, že můžeme čekat klasický finský hokej, který předvádí už delší dobu. Musíme se nachystat, abychom se do útočného pásma a ke střelbě dostávali lépe než třeba v Brně.

Máte přehled, jaká jména vůbec dorazí do Prahy a Ostravy, jak silní jsou soupeři?

Sledujeme to, čteme noviny a tušíme, kdo přijede. Síla soupeřů se dá odhadnout, ale že má někdo jména, neznamená, že bude mít dobrou chemii a hrát dobře. Realitu ukážou až zápasy. Neznamená to, že bychom se někoho měli bát.

  2 : 3 sn Slovensko - Lotyšsko 2 : 3 sn   dohráno
20240519T20 : 20:00+0200
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko
Lotyšsko
  2 : 3 Švýcarsko - Kanada 2 : 3 dohráno
20240519T20 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko
Kanada
  10 : 1 USA - Kazachstán 10 : 1 dohráno
20240519T16 : 20:00+0200
USA vs. Kazachstán
USA vs. Kazachstán
USA
Kazachstán
  1 : 4 Norsko - Rakousko 1 : 4 dohráno
20240519T16 : 20:00+0200
Norsko vs. Rakousko
Norsko vs. Rakousko
Norsko
Rakousko
  Švédsko - Francie dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  Velká Británie - Norsko dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Kazachstán - Polsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  Finsko - Dánsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články