Hlavní obsah

Tým na ledě nechává ještě víc než sto procent, chválí Kalous. Od Švýcarů čeká aktivní hokej

Aktualizováno

Finále mistrovství světa. Většinu českých hokejistů, ale i realizační tým čeká největší zápas v kariéře. „Máme dobrý pocit z toho, že se nám po dlouhé době povedlo vyvolat u fanoušků i lidí, kteří hokej tolik nesledují, pozitivní náladu a reakce. Podařilo se to díky našim výkonům, jak tým vystupuje a nechá na ledě úplně všechno, ještě víc než sto procent,“ líčil asistent trenéra Jiří Kalous.

Sestřih zápasu Švédsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Na ledě se při dopoledním rozbruslení objevila jedenáctka hráčů ve výstroji a kapitán Roman Červenka jen v teplákové soupravě. Zbytek hokejistů regeneroval před večerním finále proti Švýcarsku (od 20:20 hodin). „Věříme, že se všichni v týmu vyspali dobře,“ usmál se Kalous.

Kdo se objevil na dopoledním rozbruslení před finále:
Dostál, Vejmelka - Kundrátek, Špaček - Kubalík, Červenka, Sedlák, Beránek, Tomášek, Stránský, Voženílek, Kondelík

Češi se do boje o zlato probojovali po 14 letech. Realizační tým kolem Radima Rulíka to zvládl po přechodu od dvacítek hned ve své první sezoně. „Ještě pracujeme, takže nemáme moc čas si to uvědomit. Ale o nás to není, hráči odvádějí maximum na ledě, to oni si zaslouží absolutorium,“ říkal skromný Kalous.

„Ale samozřejmě není úplně běžná záležitost hrát finále mistrovství světa, navíc na domácím ledě. Určitě to je skvělá věc pro všechny zúčastněné i pro fanoušky z celé republiky. Jsme za to moc rádi a těšíme se,“ podotkl.

Před turnajem by toto složení finále čekal asi málokdo, ale zkušeného kouče Švýcaři nepřekvapili. „Od prvního utkání předvádějí vynikající hokej. Není náhoda, že se dostali až do finále. Víme, jakou mají kvalitu. Porazili Kanadu a nás ve skupině taky. Očekávám od nich stejný hokej jako ve skupině, bude to těžký duel,“ tuší Kalous.

Při zápase ve skupině ještě národní tým neměl k dispozici posily z NHL Davida Pastrňáka, Pavla Zachu ani Martina Nečase. Že by tím však získal český výběr výhodu, si asistent nemyslí. „Samozřejmě je dobře, že je máme k dispozici, ale mají nás načtené i tak,“ mínil.

Na švýcarské straně pak září zejména Kevin Fiala, který přiletěl po narození dcery právě až na skupinový duel s Českem. A za sedm utkání nasbíral parádních 13 bodů (7+6). „Víme o jeho kvalitách. Hráč světové extratřídy, musíme si na něj dát pozor,“ uvědomoval si Rulíkův asistent.

Na závěr upozornil na největší přednosti Švýcarů. „Velmi dobře bruslí. Mají skvěle organizovanou obranu, ale dopředu jsou ohromně nebezpeční. Podobně jako Švédi umí dobře vyjíždět od mantinelů a atakovat branku. Hrají velmi aktivní hokej, na to se musíme připravit,“ doplnil Kalous.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.