Hlavní obsah

Uzdravený debutant Pospíšil je natěšený hrát. Vím, co dokážu a co můžu týmu přinést, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravskou část světového mistrovství v ledním hokeji otevře v pátek utkání německých a slovenských hokejistů (od 16.20 hodin), kteří ve čtvrtek na ostravském ledě absolvovali úvodní trénink. Trenéři Graig Ramsey, Peter Frühauf a Ján Pardavý napočítali čtyřiadvacet hráčů, chyběl pouze Miloš Kelemen. Po ledě se naopak bez omezení proháněl útočník Calgary Flames Martin Pospíšil, jenž kvůli drobným zdravotním obtížím nehrál přípravné zápasy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

První trénik slovenských hokejistů v Ostravě

Článek

Proti Německu bude ale 24letý hokejista připravený. „Měl jsem menší zranění, které jsem si dával dohromady. Teď už se ale cítím dobře. To, že jsem mohl vynechat přípravné zápasy a dát se do kupy na zítřek mi pomohlo,“ svěřoval se po prvním tréninku v Ostravě Pospíšil.

„Sestavu neznám, ale velmi rád bych nastoupil. Zdravotně jsem už v pořádku a těším se na zápas,“ řekl útočník, který si na mistrovství světa zahraje poprvé v kariéře. „Bude to poprvé, nervozita k tomu patří. Ale věřím si, vím, co mohu na ledě ukázat a co přinést do týmu. Jak se hodí buly, tak stres a vše okolo opadne a budu se snažit stoprocentně koncentrovat na utkání,“ řekl 188 centimetrů vysoký útočník, který v sezoně 2023/2024 odehrál v NHL za Calgary 63 utkání, ve kterých dal osm gólů a na šestnáct přihrál.

Na prvním tréninku zaujal místo ve třetí útočné formaci mezi Pavolem Regendou z Anaheimu a Martinem Faško-Rudášem z extraligového Liberce. „Jsme všichni tři mladší hráči a očekává se od nás, že do hry vneseme hodně energie. Jako junior i první rok na farmě jsem hrával centra, nedělá mi to problém. Ale trénink je vždy jen trénink. Zápasy jsou úplně jiné. Uvidíme, jak nám to půjde,“ uvedl zvolenský rodák.

Sestava Slovenska na prvním tréninku v Ostravě

Útoky

Peter Cehlárik - Marek Hrivík (oba Leksand) - Juraj Slafkovský (Montreal)

Tomáš Tatar (Seattle) - Lukáš Cingel (Brno) - Libor Hudáček (Třinec)

Martin Faško-Rudáš (Liberec) - Martin Pospíšil (Calgary) - Pavol Regenda (Anaheim)

Marko Daňo (Třinec) - Viliam Čacho (Třinec)/ Matúš Sukeľ (Litvínov) - Andrej Kudrna (Litvínov)

Obrany

Šimon Nemec (New Jersey) - Martin Fehérváry (Washington)

Mario Grman (Vítkovice) - Patrik Koch (Arizona)

Peter Čerešňák (Pardubice) - Michal Ivan (Liberec)

František Gajdoš (Nitra) - Andrej Golian (Slovan Bratislava)

Brankáři

Samuel Hlavaj (Plzeň), Matej Tomek (Litvínov), Stanislav Škorvánek (Michalovce).

První útok slovenského výběru trénoval ve složení Juraj Slafkovský (Montreal), Peter Cehlárik a Marek Hrivík (oba Leksand). Ve druhém se seřadili Tomáš Tatar (Seattle) s třineckým Liborem Hudáčkem, kteří budou mít na centru brněnského Lukáše Cingeľa z Komety Brno. Ve čtvrté řadě se protočili Andrej Kudrna a Matúš Sukeľ z Litvínova a třinečtí Oceláři Marko Daňo a Viliam Čacho. A na cestě je arizonský Kelemen.

„Sestavu budeme řešit ve čtvrtek večer i s ohledem na Miloše Kelemena, který dnes trénoval v Bratislavě. Zavoláme si a uvidíme, jak to poskládáme. Máme některé kluky s drobnějšími zraněními, nechci říkat něco, co by bylo ráno jinak,“ říkal novinářům asistent Petr Frühauf.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Asistent extraligového Hradce Králové neprozradil ani jméno startovacího brankáře.

Podle slovenských médií by ale měl chytat buď explzeňský Samuel Hlavaj, nebo Stanislav Škorvánek, který bude v nadcházející sezoně hájit branku Hradce Králové. Třetím brankářem Slovenska je litvínovský Matej Tomek.

  Švédsko - Francie dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  Velká Británie - Norsko dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Kazachstán - Polsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  Finsko - Dánsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.