Hlavní obsah

V nominaci Slovinska na hokejové MS je i brankář Krošelj z Mladé Boleslavi

V nominaci Slovinska na hokejové mistrovství světa v Rize a Tampere je i brankář Gašper Krošelj z Mladé Boleslavi. Obejít se musí kouč Matjaž Kopitar bez hlavní hvězdy a svého syna Anžeho, který se po vyřazení Los Angeles v play off NHL s Edmontonem z účasti omluvil. Kapitán Kings i po dohodě s klubem upřednostnil doléčení drobných zranění.

Foto: Adam Pavlíček/BK Mladá Boleslav

Obránce Mladé Boleslavi Aleš Čech (vpravo) kontroluje situaci, uprostřed brankář Gašper Krošelj a vlevo pardubický Lukáš Radil. Ilustrační foto.

Článek

Šestatřicetiletý Krošelj strávil v Mladé Boleslavi pět let a po této sezoně se s Bruslařským klubem rozloučil. V Česku působila i řada dalších členů kádru. Obránce Blaž Gregorc z německého Augsburgu odehrál v letech 2013 až 2020 sedm sezon v extralize v barvách Pardubic, Hradce Králové, pražské Sparty a Vítkovic.

Matic Podlipnik se představil v ročních 2017/18 a 2018/19 v Karlových Varech a působil i v první lize v Jihlavě a Třebíči. Miha Štebih z francouzského Nice hrál také v druhé nejvyšší soutěži za Jihlavu, Slavii a Frýdek-Místek a v extralize nastoupil ve dvou duelech za Mladou Boleslav a Třinec.

Žiga Pavlin v první lize hrál pět sezon za pražskou Slavii a České Budějovice. Útočník Žiga Jeglič z německého Bremerhavenu v sezoně 2019/20 vyměnil dresy Zlína a Mladé Boleslavi. Robert Sabolič v letech 2015 až 2017 hájil barvy Sparty.

Bek Aleksandar Magovac z Olimpije Lublaň působil v ročníku 2013/14 ve Znojmě v mezinárodní rakouské lize EBEL, kde o sezonu později odchytal jeden zápas i gólman Žan Us také z Olimpije, který jinak působil v juniorce Orlů. Forvard Miha Verlič z Bremerhavenu byl v juniorce Opavy a nastoupil za ni i ve druhé lize.

Nejvíce zkušeností z týmu má v reprezentaci čtyřiatřicetiletý Žiga Pance z Olimpije Lublaň, který se chystá na pátý šampionát v elitní kategorii, k tomu má osm účastní na MS divize I a dvakrát startoval také na olympijských hrách.

Poprvé se naopak představí na MS brankář Us, obránce Bine Mašič z finského Sport Vaasa a mezi elitou se si premiérově zahrají beci Aljoša Crnovič, Kristjan Čepon, Aleksandar Magovac a útočník Tadej Čimžar a Miha Zajc z Olimpije Lublaň, Jan Drozg z Chabarovsku z KHL, Luka Maver z Feldkirchu z ICEHL, Nik Simšič z francouzského Angers a Blaž Tomaževič z Villachu.

Slovinci se v elitní kategorii představí poprvé od roku 2017. Do turnaje vstoupí v sobotu proti Švýcarsku a v dalších duelech ve skupině B je čeká Kanada, Norsko, ve čtvrtek 18. května Česko (od 15:20 SELČ), potom Lotyšsko, Slovensko a Kazachstán.

Nominace hokejistů Slovinska na MS v Rize a Tampere (12.-28. května):
Brankáři:
Luka Gračnar (Landshut/Něm.)
Gašper Krošelj (Mladá Boleslav/ČR)
Žan Us (Olimpija Lublaň/ICEHL),
obránci:
Aljoša Crnovič
Kristjan Čepon
Aleksandar Magovac (všichni Olimpija Lublaň/ICEHL)
Blaž Gregorc (Augsburg/Něm.)
Bine Mašič (Sport Vaasa/Fin.)
Žiga Pavlin (Pustertal/ICEHL)
Matic Podlipnik (Poprad/SR)
Miha Štebih (Nice/Fr.)
útočníci:
Tadej Čimžar
Žiga Pance
Miha Zajc (všichni Olimpija Lublaň/ICEHL)
Žiga Jeglič
Jan Urbas
Miha Verlič (všichni Bremerhaven/Něm.)
Robert Sabolič
Blaž Tomaževič (oba Villach/ICEHL)
Jan Drozg (Chabarovsk/KHL)
Anže Kuralt (Székesfehérvár/ICEHL)
Luka Maver (Feldkirch/ICEHL)
Ken Ograjenšek (Štýrský Hradec/ICEHL)
Nik Simšič (Angers/Fr.)
Rok Tičar (Klagenfurt/ICEHL)

Reklama