Hlavní obsah

Jalonen nominoval na MS: Nejedou Hyka, Horák nebo Jeřábek. Jiříčka vyřadilo zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osm hráčů vyřadil kouč české hokejové reprezentace Kari Jalonen po generálce na MS se Švýcary. Na světový šampionát do Rigy v úterý neodletí beci Jan Ščotka, Jakub Jeřábek, David Jiříček a forvardi Michal Kovařčík, Roman Horák, Tomáš Hyka, Hynek Zohorna a Radan Lenc. V 25členné nominaci na turnaj figurují tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků.

Záznam: TK k nominaci hokejistů na MSVideo: Sport.cz

 
Článek

„Chtěl bych poděkovat všem hráčům, kteří absolvovali přípravné kempy. Opravdu udělali všechno, aby se na šampionát probojovali. Není snadné oznamovat dotyčným klukům, že na MS nejedou, ale je to moje práce. Promluvili jsme si se všemi individuálně a vysvětlili jsme jim důvody. A všem jsme poděkovali," prohlásil Jalonen na nominační tiskové konferenci.

Ve výběru nechybí nejužitečnější hráč letošního extraligového play off Daniel Voženílek z mistrovského Třince, přestože za národní tým dosud odehrál jen čtyři utkání. Premiérového startu na velké akci se mohou dočkat zadáci Jakub Zbořil, Tomáš Dvořák, Jan Košťálek a David Němeček i útočníci David Tomášek, Martin Kaut, Ondřej Beránek a Filip Chlapík.

Parta pro MS je skvělá, těší Michala Kempného. Můžu za tyhle kluky strčit ruku do ohně!Video: Sport.cz

"Máme různé typy hráčů. Na to jsme se soustředili při sehrávání. Teď je ještě čas na to, abychom si spolu s ostatními trenéry sedli a vybudovali tým pořádně podle rolí. Aby individuální přínos každého hráče vytvořil kvalitní tým," nechal se slyšet Jalonen, který se ještě nerozhodl, kdo z trojlístku gólmanů Vejmelka, Hrubec, Langhamer zaćne turnaj jako jednička.

V kádru je deset borců, kteří na uplynulém šampionátu v Tampere pomohli k bronzu (brankáři Vejmelka, Langhamer, obránci Kempný, Jordán, Kundrátek a útočníci Červenka, Černoch, Smejkal, Flek, Špaček).

Velkým smolařem je David Jiříček. 19letý obránce bojoval během přípravy se zraněním boku. V generálce proti Švýcarům odehrál jen pár střídání, než si poranil kotník, kvůli kterému vypadl z nominace a nenaváže tak na svou loňskou účast na bronzovém šampionátu.

Kdo bude chytat za Česko na mistrovství světa? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Měl zraněný bok proti Rakousku, ale tentokrát si přivodil zranění kotníku. Nemohl dohrát zápas a netušíme, jak dlouho se bude léčit. Proto jsme se rozhodli ho nevzít," vysvětluje Jalonen.

Na šampionát se nepodívá ani pardubický útočník Tomáš Hyka. "Nemáme pro něj místo pro jeho roli, tedy v prvních dvou formacích a na přesilovku. I tak mu patří díky," nechal se slyšet Jalonen.

Při absenci Jiříčka je v Jalonenově nominaci jen pět hráčů z NHL - Vejmelka z Arizony, obránce Jakub Zbořil z Bostonu, a útočníci Martin Kaut ze San Jose, Dominik Kubalík z Detroitu a Filip Chytil z New York Rangers, jenž se k týmu připojí až před úterním odletem do Rigy.

Do turnaje nároďák vstoupí v pátek zápasem se Slovenskem, postupně ještě ve skupině narazí na Kazachstán, Lotyšsko, Slovinsko, Norsko, Švýcarsko a Kanadu.

Na soupisku pro turnaj mohou být zapsáni tři brankáři a 22 hráčů do pole.

Nominace české hokejové reprezentace na MS:
Brankáři:
Šimon Hrubec (Curych/Švýc.)
Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.)
Karel Vejmelka (Arizona/NHL)
Obránci:
Tomáš Dvořák (Pardubice)
Jan Košťálek (Pardubice)
Michal Kempný (Sparta Praha)
David Němeček (Sparta Praha)
Tomáš Kundrátek (Kometa Brno)
Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Ronald Knot (Tucson/AHL)
Jakub Zbořil (Boston/NHL)
Útočníci:
David Tomášek (Sparta Praha)
Vladimír Sobotka (Sparta Praha)
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Jiří Černoch (Karlovy Vary)
Lukáš Sedlák (Pardubice)
Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.)
Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.)
Jakub Flek (Kometa Brno)
Daniel Voženílek (Oceláři Třinec)
Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Martin Kaut (San Jose/NHL)
Dominik Kubalík (Detroit/NHL)
Filip Chytil (New York Rangers/NHL)

Reklama

  Slovensko - Německo dnes 16 : 20
20240510T16 : 20:00+0200
Slovensko vs. Německo
Slovensko vs. Německo
Slovensko
Německo
  Švýcarsko - Norsko dnes 16 : 20
20240510T16 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko
Norsko
  Švédsko - USA dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Švédsko vs. USA
Švédsko vs. USA
Švédsko
USA
  Česko - Finsko dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.