Hlavní obsah

Vejmelka má poloviční práci než v Arizoně a nastavuje normu gól za zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třikrát po sobě dostal na šampionátu brankář Karel Vejmelka jediný gól ze hry. Po rozpačitém prvním vystoupení v Tampere, kdy byl střídán v polovině zápasu se Švédy, chytá s velkou jistotou, i když na něj chodí sotva dvacet střel. To je tak polovina z toho, čemu musel běžně čelit v Arizoně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář českého národního týmu Karel Vejmelka v akci.

Článek

„Zápasy tady jsou pro mě hodně jiné, než jaké jsem letos zažíval v NHL, kde jsem byl v permanenci střel. Snažím se různě hýbat, když nemám dlouho zákrok, abych se nějak udržel v tempu a provozní teplotě. Důležitá je koncentrace, na to jsou zápasy s papírově slabšími celky náročné," říká Vejmelka.

Z nepovedené premiéry se i poučil. „Hraje se na širším kluzišti než v zámoří i trošku jiný styl hokeje. Snažím se s tím popasovat a dělám, co můžu, abych maximálně pomohl týmu nedostávat góly, když už na mě něco projde," vykládá český gólman číslo jedna.

„Hlavně jde o to neudělat nějakou zbytečnou chybu," tvrdí Vejmelka, jemuž v sobotním zápase s Norskem dvakrát pomohla i tyčka. „Musím zůstat ve střehu. Když už něco přišlo, nebezpečně to tam lítalo před bránou. Možná jsme se chvílemi zatáhli až moc, ale díkybohu to Norové nepotrestali a došli jsme za potřebnou výhrou celkem v klidu," uvažuje.

Po negativní zkušenosti s Rakouskem, kdy reprezentanti přišli o vedení 37 sekund před koncem, a pak zápas ztratili v nájezdech, je už ale hodně opatrný v soudech o rozhodnutém utkání. „Musíte chytat do poslední vteřiny, nikdy dřív hotovo není," říká Vejmelka a nemá problém s tím, že nastupuje do branky k zápasu obden a jinak má volnější režim.

„Podobný zápřah mám i v NHL. Navíc když se hraje zápasů tolik, není ani potřeba extra dlouho trénovat. Na rozbruslení jen oblečete výstroj, abyste se cítili komfortně, zároveň se nechcete nějakým způsobem unavit, je to pro nás spíše udržovací fáze. Šetříme energii na zápas," míní brankář, jenž ve středu ještě na MS oslaví 26. narozeniny.

A je hodně rád, když halou v Tampere zní diskotékový cajdák Maxim Turbulenc a jejich remix z filmu Ať žijí duchové. „Je fajn slyšet goal horn. Znamená to pro mě signál, že to budu mít zase o trochu lehčí, protože tam klukům něco padlo," usměje se.

Reklama

Související témata: