Hlavní obsah

Vrchol hnusu a volání po exemplárním trestu. Chtěl mě zranit, zuřil švýcarský kapitán po zákroku Kanaďana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to moment, který nejen ve švýcarském táboře vyvolal zděšení. Stejně tak jsou zhnusení i hokejoví fanoušci, kteří volají po exemplárním trestu. Ve 29. minutě utkání základní skupiny B mezi Švýcarskem a Kanadou na mistrovství světa v Rize předvedl útočník výběru Javorového listu Joe Veleno zákrok na kapitána soupeře Nina Niederreitera, který byl hodně za hranou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nechutný faul Kanaďana VelenaVideo: Česká televize

 
Článek

Riga (od našeho zpravodaje) - Za kanadskou brankou zrovna probíhal souboj čtyř hráčů, když Veleno nadzvedl nohu a bezohledným a mimořádně zákeřným způsobem dupnul Niederreiterovi někam nad kotník.

Hlavní rozhodčí Björk ze Švédska a Frandsen z Dánska však nevylučovali a pošťuchování obou hráčů pokračovalo i před kanadskou brankou. Finální rozuzlení? Dvě minuty za hrubost pro Niederreitera a Kanaďané následnou přesilovku využili a šli do vedení 1:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Po utkání, které nakonec Švýcaři zvítězili 3:2 a vrátili se do čela tabulky před svého nedělního soupeře z České republiky, však byl hlavním tématem Velenův odporný zákrok.

„Jsem člověk, který je zřídkakdy opravdu agresivní. Ale u věcí, kdy mě chce někdo zranit, s tím mám velký problém," čílil se Niederreiter, podle něhož kanadský útočník Detroitu, který na šampionátu zapsal v pěti zápasech dva góly a tři asistence, moc dobře věděl, co dělá.

„Tohle do našeho sportu nepatří. Pořád je to gentlemanský sport, v němž se hraje velmi tvrdě. Ale tohle prostě nemůžete udělat. Je to strašně nebezpečné, vždyť brusle jsou extrémně ostré. Chtěl jít do souboje s úmyslem mě zranit a skoro mi zlomil kotník," zuřil Niederreiter, švýcarská posila z Winnipegu.

A vyzval disciplinární panel IIHF k reakci a dodatečnému potrestání Velena. „Jsem fakt zvědavý, jak se k tomu postaví Mezinárodní hokejová federace. Doufám, že odvedou dobrou práci," prohlásil autor čtyř branek a jedné asistence na letošním MS.

Švýcarská média žádají exemplární trest do konce turnaje a připomínají 30 zápasovou suspendaci pro Chrise Simona v NHL z roku 2007 za něco podobného na Jarkka Ruutua.

Reklama

Související témata: