Hlavní obsah

Změny v reprezentaci! K národnímu týmu se připojí Špaček, další útočník Lenc se omluvil

Hokejovou reprezentaci v přípravě před květnovým mistrovstvím světa ve Finsku posílí útočník Michael Špaček ze švédské Frölundy. Z rodinných důvodů se naopak omluvil jeho týmový spoluhráč Radan Lenc. Kvůli zranění vypadl jiný útočník David Cienciala. K mužstvu se nepřipojí ze stejného důvodu brankář Nick Malík, vrátí se tak znovu Štěpán Lukeš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michael Špaček během utkání proti Švédsku.

Článek

Frölundě skončila v sobotu ve Švédsku sezona vyřazením v semifinále play off. Pětadvacetiletý Špaček, jenž si zahrál v únoru na olympijském turnaji v Pekingu i loni na MS, se tak může připojit k mužstvu, které v úterý začne část přípravy vyhrazenou Českým hokejovým hrám. Ty budou ve druhé polovině týdne v Ostravě třetím turnajem série Euro Hockey Tour v sezoně. Trenérům by se měl Špaček hlásit v úterý, nebo ve středu.

Stejně tak byl na posledních dvou velkých akcích i třicetiletý Lenc, jenž do Švédska zamířil během sezony z KHL z Chabarovsku. Tentokrát se ale omluvil. "Radan očekává v nejbližších týdnech narození druhého potomka a chce být z přirozených důvodů po boku své manželky. Moc ho mrzí, že se k nám tentokrát nemůže připojit, protože jindy v minulosti vždy velmi rád svou zemi reprezentoval," tlumočil Lencova slova v tiskové zprávě generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ondřej Beránek v souboji s Tobiasem Fohrlerem před německým brankářem Niklasem Treutlem.

Zranění v dolní polovině těla nepustí dál Ciencialu, který nedohrál druhý přípravný duel proti Slovensku v sobotu v Trenčíně. Čekalo se, jak se bude jeho zranění vyvíjet, dnes se s vedením reprezentace dohodl, že nebude pokračovat v přípravě.

Poraněné koleno vyřadilo ze hry před pár dny povolaného Malíka, brankáře finského týmu KooKoo. Brzy dvacetiletý talent se omluvil kvůli zranění, které si obnovil v nedělním zápase finské ligy o bronz. "S Nickem jsme minulý týden několikrát mluvili. Řekl, že měl během sezony problém s kolenem, ale že už se cítí dobře a potvrdil nám, že se před Českými hokejovými hrami zapojí do přípravy národního týmu," připomněl manažer Nedvěd.

"Dnes se ale našemu trenérovi brankářů Zdeňkovi Orctovi ozval Nick s informací, že během posledního zápasu sezony ve Finsku si problém s kolenem obnovil, že zápas dochytal s velkými obtížemi a tudíž se aktuálně necítí stoprocentně připraven zapojit se do přípravy před světovým šampionátem," vysvětlil Nedvěd s tím, že v přípravě bude místo něj pokračovat brankář Karlových Varů Lukeš.

"Pro všechny případy jsme Štěpána na tuto variantu předpřipravili, k týmu se připojí zase v úterý v Ostravě stejně jako ostatní nominovaní hráči," doplnil Nedvěd.

Národní tým, do jehož kádru patří aktuálně tři gólmani, deset obránců a 15 útočníků, se sejde v úterý v Ostravě, kde ho čekají od čtvrtka do neděle tři zápasy. Na Českých hrách vyzve postupně Finsko, v sobotu Švédsko a v neděli pak Rakousko.

Reklama

Související témata: