Hlavní obsah

Nejčastější fráze extraligového hokejového finále? Bude to boj!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To slovo má teď vzhledem k dění na Ukrajině přece jen smutnější výraz, nicméně zůstaneme-li na sportovním poli, pak je "boj" zřejmě nejpoužívanějším slovem finále hokejové extraligy. Po úterním druhém zápase stál třinecký kouč Václav Varaďa před novináři tentokrát jako poražený a říkal: "Je to boj a bude to boj." Jen o pár minut dřív zase sparťanský trenér Josef Jandač vyprávěl: "I v Praze to bude boj jako tady, protože Třinec umí hrát venku stejně jako doma."

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na ledě jiskří, finálová bitva graduje. David Musil (vlevo) z Třince a Filip Chlapík (vpravo) ze Sparty při potyčce.

Článek

A aby toho nebylo málo, tak třinecký útočník Erik Hrňa pravil: "Je to finále a bude to boj až do posledního zápasu." Přičemž kapitán Sparty Michal Řepík mimo jiné řekl: "Finále nebude o ničem jiném než o bojovnosti."

V sérii proti sobě stojí dvě vyrovnaná mužstva s vynikajícími brankáři. První zápasy, po kterých je stav 1:1, se tak proměnily v šachovou partii, kdy týmy zodpovědně střeží střední pásmo. A tak právě atributem, který duel zlomí na jednu stranu, může být větší zarputilost, nevypuštění jediného detailu, potrestání sebemenší chyby.

Často to zní jako klišé, že je play off jiná soutěž. Ano, sice se dál hraje na góly, ale skutečně víc než technický um jednotlivců rozhoduje bojovnost a týmovost družstev. "Musíme vyhrávat osobní souboje. Ne jako v úterý, kdy jsme jich nevyhráli tolik, kolik bychom si představovali," míní před pátečním a sobotním pokračováním finále v Praze Varaďa.

Jak právě bojovnost, v níž se skrývají hity, osobní střety ale i kupříkladu zblokované střely, mohou být pro výhru důležité, dokazuje také hokejová statistika Radegast index. Ta ve vyřazovací části sčítá v zápasech hity, zblokované střety a +/- body jednotlivých týmů, a byť je spíše hrou pro fanoušky, tak z ní vychází, že 43 z 48 letošních duelů (90 procent) vyhrál celek, který v zápase měl navrch i v této souhrnné statistice. Ve finále je bilance zatím stoprocentní. "Jdu do každého hráče, ať je to urostlý Jurčina, nebo nějaký menší bek. To je moje práce v týmu," uvedl kupříkladu třinecký útočník Patrik Hrehorčák.

Boj je zkrátka klíč k úspěchu, protože ani v následujících zápasech se vzhledem k síle a zkušenostem defenzivy obou mančaftů nedá čekat, že by jeden tým výsledkově výrazně odskočil. "Žádné harakiri, že by se jezdilo nahoru dolů, to nebude. Pořád to bude o trpělivé hře," věští Řepík.

Zkrátka dál čekejte boj a dál bude toto slovo jako mantra znít z úst trenérů i hráčů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko