Hlavní obsah

Adepti na Vezinovu trofej: Bishop, Rask a Varlamov

Vezinova trofej pro nejlepšího brankáře NHL bude mít letos nového majitele. Vzejde z tria ve složení Ben Bishop z Tampy Bay, Tuuka Rask z Bostonu a Semjon Varlamov z Colorada, kteří se mezi finalisty dostali poprvé v kariéře.

Foto: Kim Klement, Reuters

Brankář Tampy Ben Bishop, jeden z adeptů na Vezinovu trofej.

Článek

Sedmadvacetiletý Američan Bishop absolvoval první sezónu jako brankářská jednička Tampy. Překonal několik klubových rekordů, mezi něž patřilo 37 vyhraných zápasů a procentuální úspěšnost zásahů 92,4. Pětkrát vychytal čisté konto.

Stejně starý Rask byl v základní části jediným gólmanem, který se umístil mezi nejlepšími pěti ve všech významných brankářských statistikách. Finský gólman, jenž na podzim roku 2012 v době výluky NHL chytal za Plzeň, pomohl Bostonu poprvé od roku 1990 získat Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části.

Pětadvacetiletý ruský gólman Varlamov stanovil v uplynulé sezóně 41 vítěznými zápasy klubový rekord Colorada, který držel od roku 2001 jeho současný kouč Patrick Roy. Ze všech brankářů čelil nejvíce střelám (2013) a měl nejvíc zásahů (1867). Loni získal Vezinovu trofej jeho krajan Sergej Bobrovskij.

Trojici finalistů určily hlasy generálních manažerů 30 týmů NHL. Vítěz bude vyhlášen 24. června na galavečeru v Las Vegas.

Reklama

Související témata: