Hlavní obsah

Byl frustrovaný! vysvětluje GM Vránův odchod. Hráči Washingtonu píší emotivní vzkazy na rozloučenou

Washington/Praha

Ta největší bomba byla v pondělí odpálena jen několik desítek minut před ukončením přestupního termínu NHL. A její součástí byl i český hokejový útočník Jakub Vrána. Washington ho spolu se Slovákem Richardem Pánikem poslal do Detroitu výměnou za kanadského forvarda Anthonyho Manthu. Red Wings navíc od Capitals získali i práva výběrů v prvním kole letošního draftu a v druhém kole v příštím roce.

Foto: Profimedia.cz

Český hokejový útočník Jakub Vrána mění Washington za Detroit.

Článek

V roce 2014 po něm sáhli hned v prvním kole draftu. O čtyři roky později jim pomohl vyhrát Stanley Cup. Nyní už je spojení Washingtonu a Jakuba Vrány minulostí. Po pěti sezonách si odchovanec Letňan vyzkouší v NHL jiný tým.

Že mezi oběma stranami není vše v pořádku, se naplno ukázalo začátkem dubna. Vrána byl zdravý, hlavní trenér Peter Laviolette jej však ve dvou zápasech poslal jako zdravého náhradníka na tribunu. V posledních čtyřech duelech už sice v sestavě nechyběl, jenže trejd stále visel ve vzduchu. A taky že nakonec přišel...

„Myslím, že důvodem bylo i to, že Jakub byl trochu frustrovaný tím, na jaké pozici v organizaci je. Pravděpodobně chce více času na ledě, chce více odpovědnosti. Byla to taková přetahovaná mezi trenéry a tím, jak hrál. Myslím, že jsme zde měli frustrovaného hráče, a tak jsme se ho snažili vyměnit," uvedl na rovinu stanovisko Washingtonu jeho generální manažer Brian MacLellan.

„Neříkám, že Jakub požádal o výměnu. Říkám, že jsem viděl frustrovaného hráče. Možná je, možná není, ale jeho řeč těla říkala, že je frustrovaný. Dali jsme tomu čas, abychom viděli, jestli to bude fungovat, a nakonec jsme od toho upustili," dodal MacLellan na adresu českého forvarda, který v aktuálním ročníku zaznamenal v 39 zápasech solidních 25 bodů za 11 gólů a 14 asistencí.

Nad odchodem pětadvacetiletého rodáka z Prahy smutní nejen fanoušci Capitals, jejichž byl oblíbencem, ale i dnes už bývalí spoluhráči Vrány. „Byla zábava sledovat, jak rosteš! Red Wings, v Jakubovi získáváte dobrého kluka a skvělého hráče. Hodně štěstí, budeš mi chybět, kámo," napsal na svůj Twitter americký útočník T.J. Oshie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Michal Kempny (@michalkempny)

Obránce Michal Kempný pak na svůj Instagram umístil společnou fotku s Vránou a ještě tehdejším obráncem Capitals Jakubem Jeřábkem z roku 2018, když získali slavný Stanley Cup.

„Nejhorší součástí výměn je vidět odcházet jednoho z nejoblíbenějších lidí v týmu, kterého můžete nazvat dobrým přítelem. Jaké skvělé vzpomínky jsme spolu zažili, na které nikdy nezapomenu. Budeš mi moc chybět a přeji ti hodně štěstí v další kapitole. Uvidíme se v České republice," vzkázal Vránovi toho času zraněný Kempný.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Vitek Vanecek (@vitacz15)

„Děkuju ti za úžasných šest let. Stál jsi po mém boku, pomáhal jsi mi, když jsem to potřeboval. Byly to s tebou krásné časy! Přeju ti hodně štěstí! Už teď mi chybíš, brácho!" uvedl brankář Washingtonu a velký Vránův kamarád Vítek Vaněček.

Naopak v Detroitu neskrývají nadšení z Vránova příchodu. „Jakub u nás bude hrát větší roli, než jakou měl v našlapaném Washingtonu. Věříme, že u nás dostane větší příležitost a že mu to pomůže. Myslíme si, že k nám dobře zapadne a může pomoct mladším hráčům v jejich rozvoji," prohlásil generální manažer Rudých křídel Steve Yzerman o Vránovi, jemuž po sezoně vyprší dvouletá smlouva na celkových 6,7 milionu dolarů a může se stát chráněným volným hráčem.

V Detroitu se Vrána potká s krajany Filipem Hronkem a Filipem Zadinou. Narozdíl od Washingtonu ale tým nepostoupí do play off. Vránův přesun je každopádně dobrou zprávou pro českou reprezentaci, neboť pětadvacetiletý útočník by po konci klubové sezony mohl být volný pro MS v lotyšské Rize.

Reklama

Související témata: