Hlavní obsah

Česká hvězda v NHL řeší budoucnost. Jít pod cenu? Nevadí, nejde jen o peníze, říká

San Jose/Praha

V týmu San Jose si vydobyl pozici klíčového hráče, ale kolem jeho budoucnosti panuje spousta otázek. Českému hokejistovi Tomáši Hertlovi zbývá v Sharks poslední sezona ze stávajícího kontraktu a stále není jasno o tom, zda podepíše v Kalifornii novou smlouvu.

Foto: Sport.cz

Podepíše Tomáš Hertl v San Jose novou smlouvu?

Článek

Coby elitní centr týmu, který v minulé sezoně nasbíral v 50 zápasech 43 bodů (19+24), by si zasloužil dostat pořádný balík. Jenže klub má v tomto směru poněkud svázané ruce, částečně i kvůli notně přepláceným hvězdám typu Erika Karlssona či Marca-Édouarda Vlasice.

Hertl nyní vydělává 5,625 milionu dolarů (v přepočtu zhruba 122 milionů korun), zatímco třeba zmíněný Karlsson bere dvojnásobek. Vzhledem k předváděným výkonům se dá očekávat, že tržní hodnota českého forvarda spíše vzrostla.

San Jose má nyní prostor pod platovým stropem přibližně 2,611 milionů dolarů. 27letý pražský rodák se ale nechal slyšet, že peníze ve své budoucnosti v NHL nestaví na první místo.

Neváhal by prý napodobit svého někdejšího spoluhráče Joea Thorntona, jenž několikrát šel pod svoji cenu, aby mohl mít výměnou za to kolem sebe kvalitnější tým.

„Thornton byl jedním z kluků, kteří si mohli vydělat mnohem víc peněz, ale vzal raději méně, protože chtěl hrát v opravdu dobrém týmu. I mně se tahle myšlenka líbí. Můžete jít jinam a podepsat maximum. Můžete si dokonce vydělat až příliš, ale budete dalších osm let jen prohrávat," vysvětloval Hertl v rozhovoru pro stránky NHL.

„Já v téhle pozici být nechci," odmítá hledět jen na výši svého konta.

Hertl ještě před dvěma týdny tvrdil, že s generálním manažerem Dougem Wilsonem o novém kontraktu nemluvil.

„S jeho agentem jsem měl několik rozhovorů, jejichž obsah je zatím mezi námi. Tomáš dobře ví, jak o něm smýšlíme. Brzy si spolu sedneme a promluvíme. Ale myslím, že každý ví, jaké plány s ním máme," naznačoval Wilson, že by Hertla samozřejmě rád v organizaci udržel.

Sharks se ale dvakrát za sebou neprobojovali do play off, zatímco v předchozích patnácti případech v něm chyběli jen jedinkrát. Je tedy možné, že o Hertlově případném trejdu v průběhu sezony rozhodne i to, jak se budou vyvíjet postupové šance týmu.

Minulý týden se v zámoří mimo jiné objevovaly spekulace, že by mohl nahradit v Bostonu Davida Krejčího, jenž odešel do extraligové Olomouce, v roli druhého centra. Alternativou je samozřejmě i odchod jinam po vypršení smlouvy z pozice volného hráče.

„Nakonec to pro něj (Wilsona) bude otázkou byznysu. Musí udělat nejlepší rozhodnutí pro dobro týmu. Uvidíme, co přinesou příští týdny, určitě spolu budeme také mluvit. Teď o tom ale vůbec nepřemýšlím. Není to tak, že bych naháněl svého agenta, abych zjistil, co se mnou bude za měsíc. Chci hlavně hrát hokej, pomoct týmu a zbytek se nějak vyřeší," dodal Hertl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články