Hlavní obsah

Washington - NY Rangers 5:1Český gólman pomohl Washingtonu k výhře, Kubalík se hned na úvod trefil

Aktualizováno

Český brankář Vítek Vaněček pomohl třiadvaceti zásahy k výhře hokejistů Washingtonu nad New York Rangers 5:1 a byl vyhlášen třetí hvězdou středečního zápasu NHL. Úvodní duel Capitals v ročníku rozhodl čtyřmi body za dvě branky a dvě asistence Alexandr Ovečkin, který se posunul v historické tabulce střelců na páté místo. Uspělo také Toronto, které v repríze loňského prvního kola Stanley Cupu zdolalo Montreal 2:1. Branka Dominika Kubalíka k výhře Chicaga nevedla, Blackhawks podlehli Coloradu 2:4.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Washingtonský brankář Vítek Vaněček po výhře nad Rangers

Článek
Fotogalerie

Washington rozhodl o jednoznačném vítězství v druhé polovině zápasu. Skóre duelu sice otevřel už v 5. minutě T. J. Oshie, ale na další branku se čekalo bezmála půl hodiny. Pak Capitals dvěma góly v rozmezí 24 sekund odskočili ve 34. minutě na tříbrankový rozdíl.

Ve třetí třetině se prosadili také Rangers. Jediný, kdo vyzrál na spolehlivě chytajícího Vaněčka, byl Chris Kreider, který tečoval nabídku Ryana Stromea nad rameno českého brankáře. Kapitán Washingtonu Ovečkin ještě předtím skóroval v přesilovce a potom v oslabení zpečetil výsledek. Bilanci v NHL si vylepšil na 732 branek a o jednu předstihl Marcela Dionnea.

"Užívám si veškerý čas na ledě. Být v takové společnosti je obrovská výsada, ale jak říkám pokaždé, pokračuji den za dnem a zápas za zápasem," řekl útočník, který v historických tabulkách ztrácí devět gólů na čtvrtého Bretta Hulla a 34 na třetího Jaromíra Jágra. Pak už jsou před ním jen Gordie Howe (801) a Wayne Gretzky (894).

David Kämpf a Ondřej Kaše si připsali vítěznou soutěžní premiéru v dresu Toronta. Dvojice, která prošla mládeží chomutovských Pirátů, spolu nastoupila ve třetí útočné formaci a byla na ledě u jediného inkasovaného gólu. Maple Leafs vývoj zápasu otočili a i bez brankáře Petra Mrázka porazili Montreal 2:1.

V brance Toronta dostal přednost Jack Campbell a předvedl 31 zákroků. V permanenci byl především v úvodu zápasu, kdy Montreal přestřílel Javorové listy 8:1. "V úvodu nás opravu podržel, chytal výborně. Rozjížděli jsme se pomalu a nebýt Jacka, mohli jsme rychle prohrávat o dvě nebo tři branky. Byl dnes opravdu neuvěřitelný," pochválil brankáře střelec vítězné branky William Nylander.

Toronto oslavilo vítězný vstup do sezony před zaplněným hledištěm haly Air Canada Centre. "Na vyprodaném stadionu je vítězství ještě sladší," pochvaloval si návrat fanoušků na tribuny Campbell.

Soutěžní premiéra v dresu Blackhawks zhořkla brankáři Marcu-Andrému Fleurymu. Vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana uplynulé sezony inkasoval třikrát v úvodních deseti minutách, kdy ho překonali Jack Johnson, Gabriel Landeskog a Bowen Byram.

V závěru první třetiny vrátil Chicago do hry Kubalík. Český střelec prudkou ranou z pravého kruhu využil přesilovou hru a vykřesal naději na zvrat. Colorado, hrající bez zraněného brankáře Pavla Francouze, se ubránilo a v závěru druhé části zásluhou Nazema Kadriho zvýšilo na 4:1. Finální podobu výsledku dal čtyři minuty před koncem obránce Connor Murphy.

Ve zbylých dvou zápasech čeští hokejisté nenastoupili. Anaheimu pomohl k výhře 4:1 nad Winnipegem debutující Mason McTavish. Třetí hráč letošního draftu vstřelil gól, přidal asistenci a v 18 letech a 256 dnech se stal nejmladším střelcem v historii Ducks. Edmonton i díky dvěma asistencím Connora McDavida zdolal Vancouver 3:2 po samostatných nájezdech.

Výsledky NHL:
Colorado - Chicago 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)
Branky: 5. J. Johnson, 6. Landeskog, 10. Byram, 37. Kadri – 17. D. Kubalík, 56. C. Murphy. Střely na branku: 36:34. Diváci: 18 037. Hvězdy zápasu: 1. Byram, 2. Kuemper, 3. Landeskog (všichni Colorado).
Washington - NY Rangers 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Branky: 43. a 53. Ovečkin, 5. Oshie, 33. J. Schultz, 34. H. Lapierre – 50. Kreider. Střely na branku: 27:24. Diváci: 18 573. Hvězdy zápasu: 1. Ovečkin, 2. Lapierre, 3. Vaněček (všichni Washington). Vítek Vaněček odchytal za Washington celý zápas, inkasoval jednu branku z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 95,8 procenta.
Toronto - Montreal 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky: 11. Engvall, 42. W. Nylander – 8. Drouin. Střely na branku: 30:32. DIváci: 18 493. Hvězdy zápasu: 1. W. Nylander, 2. J. Campbell (oba Toronto), 3. J. Allen (Montreal).
Edmonton - Vancouver 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)
Branky: 17. Puljujärvi, 38. Hyman, rozhodující sam. nájezd Turris – 53. Ekman-Larsson, 58. Q. Hughes. Střely na branku: 34:38. Diváci: 16 034. Hvězdy zápasu: 1. McDavid (Edmonton), 2. Ekman-Larsson (Vancouver), 3. Nurse (Edmonton).
Anaheim - Winnipeg 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky: 7. Shattenkirk, 14. McTavish, 34. Fowler, 47. Rakell – 24. Connor. Střely na branku 22:34. Hvězdy zápasu: 1. Gibson, 2. McTavish, 3. Lundeström (všichni Anaheim).

Reklama

Související témata: