Hlavní obsah

Český pohyb u šampionů. Na Sedláka se těší trenérský ras, Kaut našel azyl u Francouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři zápasy, pět bodů. Zatím trochu jak na horské dráze jsou výsledky vítězů Stanley Cupu z Colorada na startu nové sezony. Výhra, porážka, výhra, porážka. Turbulentní dění kolem týmu šampionů NHL mělo v posledních dnech i českou stopu.

Foto: Isaiah J. Downing, Reuters

Martin Kaut z Colorada bojuje v utkání NHL s přesilou hráčů Winnipegu.

Článek

1. Tortorellův starý známý

Na pouhé tři zápasy se smrsknulo coloradské působení Lukáše Sedláka. Devětadvacetiletý útočník se měl stěhovat na farmu v Lovelandu, kde hrají AHL Eagles. Podle pravidel ho však Avalanche nejprve museli nabídnout ostatním klubům. A na českého hokejistu si vzpomněli ve Philadelphii.

Není to zase tak velké překvapení, jelikož lavičce Flyers od letoška šéfuje John Tortorella, který Sedláka vedl po tři sezony v Columbusu a rodilý Jihočech pod ním odehrál 162 zápasů. V květnu sice Sedlák, jenž poslední tři roky strávil v ruském Čeljabinsku, uzavřel smlouvu s Pardubicemi, o měsíc později ale oznámil nečekanou novinku - stěhování do Denveru.

V Avalanche měli pro Sedláka jasně stanovenou roli ve čtvrté lajně - úporný hokej, hru do těla. Nakonec to skončilo u pouhých 35 střídání a 23 odehraných minut ve třech zápasech. Další zprávy o osudech českého reprezentanta už mají chodit z Pensylvánie. "Znám ho velmi dobře. A on zná mě, což je důležitější. Už se vyzná, ví, co ode mě čekat," těší se na posilu známý pruďas Tortorella. Sedlák se má stát 29. českým hráčem v historii Flyers.

2. Poslední šance?

Stejnou proceduru jako Sedlák zažil před pár dny i Martin Kaut. Šestnáctku draftu 2018 si ale z waiver listu nikdo nevybral a třiadvacetiletý útočník tak zahájil sezonu tříbodovým večerem (2+1) v AHL, když nastoupil v Cedar Parku proti Texas Stars s Matějem Blümlem v sestavě. "Kautovy výkony na kempu ale byly nahoru, dolů. Líbil se mi v prvních zápasech, v posledních dvou nebyl skoro vidět. V jeho výkonech se objevují nesrovnalosti," tvrdil kouč Avalanche Jared Bednar.

V AHL však Kaut vydržel jen dva zápasy a v noci na čtvrtek už nastoupil ve druhé lajně Colorada proti Winnipegu (3:4 v prodloužení) a odkroutil si jedenáct minut. "Měl jsem trénovat v Lovelandu. Ale v úterý asi ve tři odpoledne mi volal C-Mac (generální manažer Chris MacFarland). Takže jsem se přestěhoval do domu (brankáře) Pavla Francouze. Před pěti dny jsem si našel byt poblíž haly Eagles, ale to je jedno. Jsem rád, že můžu být u něj," pravil Kaut, kterého po utkání s Jets Bednar chválil.

"Hodně se mi líbil. Dobře bruslil, dobře se rozhodoval a nehrál jen na jistotu. V průběhu zápasu začal získávat větší sebedůvěru a víc se prosazoval," řekl kouč. Za minulé tři sezony přitom odehrál Kaut v NHL jen 20 zápasů. V posledním roce smlouvy má teď v Coloradu jedinečnou šanci, aby konečně vedení přesvědčil o svých kvalitách.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Český útočník Martin Kaut (vlevo) v dresu Colorada v souboji s obráncem Winnipegu Natem Schmidtem.

"Vím, co mám dělat. Nebudu se soustředit na body nebo góly. Budu dělat práci jako (spoluhráč) Logan O'Connor a věnovat se hlavně defenzívě. To je můj cíl. Body a góly přijdou jen s tvrdou prací," vyhlásil Kaut.

3. Tři měsíce bez kapitána

Aby toho cvrkotu kolem vítězů Stanley Cupu nebylo málo, přišla pro Avalanche také jedna nepříjemná zvěst. Na tři měsíce ztratili kapitána Gabriela Landeskoga, který se podrobil artroskopické operaci kolena. Devětadvacetiletý Švéd měl problémy už na kempu, v sezoně neodehrál ani minutu. "Nemohl pořádně trénovat. Chvíli to šlo, pak se zase trápil. Tak se na to doktoři podívali, udělali snímky. A padlo rozhodnutí o operaci," vysvětloval kouč Bednar.

Po oslavách Stanley Cupu opustili šampionský kádr kvůli minimálnímu prostoru pod platový stropem kromě gólmanské jedničky Darcyho Kuempera (Washington) i útočníci Nazem Kadri (Calgary) a André Burakovsky (Seattle).

Bez Landeskoga v sestavě teď bude ještě víc záležet na výkonech Nathana MacKinnona s Mikko Rantanenem. Kanadský útočník má zatím bilanci 2+6, statný Fin 3+6. Z druhé lajny jim ale dobře sekunduje i Kautův ruský spoluhráč Valerij Ničuškin (5+3).

Kapitán sice chybět bude, ale blízké budoucnosti by se Colorado bát nemělo.

Reklama