Hlavní obsah

Chicago kvůli Rusům neoblékne duhové dresy

Hokejisté Chicaga Blackhawks si z obav o bezpečnost ruských hráčů neoblečou v neděli na rozbruslení duhové dresy podporující komunitu LGBT+. Na základě dvou zdrojů z klubu to uvedl server The Athletic.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Gólman Los Angeles Kings Calvin Petersen. Ilustrační foto

Článek

Hráči Chicaga měli absolvovat rozbruslení ve speciálních dresech před nedělním duelem NHL proti Vancouveru. The Athletic uvádí, že rozhodnutí tuto část týmové akce Pride Night vynechat vzešlo od vedení klubu a bezpečnostních pracovníků, ne od hokejistů.

Ruský prezident Vladimir Putin loni v prosinci podepsal novelu zákona, která zpřísňuje zákaz propagace LGBT+ témat a pedofilie. Zákon zakazuje propagovat podle Moskvy "netradiční sexuální vztahy", téma genderového nesouladu a změny pohlaví a pedofilii a šířit o nich informace v médiích, na internetu, v reklamě, v knihách či ve filmu. Za porušení hrozí vysoká pokuta.

Chicago má ve svém kádru pouze jednoho ruského rodáka, obránce Nikitu Zajceva. Vazby na Rusko mají také v Kazachstánu narozený brankář Anton Chudobin a útočník Philipp Kurashev, jenž reprezentuje Švýcarsko, ale jeho otcem je bývalý ruský hokejista Konstantin Kurašov.

Již dříve se rozhodli vzdát dresů s tematikou menšin New York Rangers, Islanders a Minnesota. Akcí Pride Night se také odmítli účastnit obránce Philadelphie Ivan Provorov a brankář San Jose James Reimer, kteří se odvolávali na své náboženské přesvědčení.

NHL každoročně v únoru spouští kampaň "Hokej je pro všechny", která má za cíl propagovat diverzitu a inkluzi. Jakým způsobem se k akci připojí, nechává liga na jednotlivých klubech.

Reklama

Související témata: