Hlavní obsah

Další hokejista tvrdí, že ho sexuálně napadl videokouč Chicaga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další hokejista tvrdí, že ho během působení v Chicagu Blackhawks sexuálně napadl videokouč Brad Aldrich v sezoně 2009/10. Podle listu Chicago Tribune se kvůli tomu obrátil na soud. Vedení klubu viní z toho, že na událost adekvátně nereagovalo. Jméno hráče zveřejněno nebylo.

Foto: Matt Marton, Reuters

Hokejisté Chicaga. Ilustrační foto.

Článek

Hokejista byl podle listu ve skupině hráčů z nižších soutěží, kteří cestovali s týmem Blackhawks v průběh play off jako záskok pro případ zranění. Mezi hráči byl i Kyle Beach, jenž přišel s obviněním Aldriche v roce 2021. Také on vyčítal klubu, že v roce 2010 na incident během úspěšné cesty za Stanley Cupem patřičně nezareagoval. Následně se s Chicagem dohodl na vyrovnání.

Kvůli skandálu kolem Beache odstoupili z funkcí generální manažer klubu Stan Bowman a viceprezident pro hokejové záležitosti Al MacIsaac. Blackhawks dostali od NHL pokutu dva miliony dolarů. Joel Quenneville, který byl v roce 2010 trenérem Chicaga, rezignoval na svůj post v týmu Florida Panthers. Aldrichovo jméno bylo odstraněno ze Stanleyova poháru.

Blackhawks v prohlášení pro Chicago Tribune odmítli nynější žalobu komentovat. Uvedli, že berou obvinění vážně a připomněli, že před dvěma lety se rozhodli události z roku 2010 nezávisle vyšetřit. „V důsledku toho, co se stalo, jsme provedli změny a zavedli řadu pozitivních kroků v celé naší organizaci, abychom zajistili našim hráčům a zaměstnancům pohodu a bezpečí,“ citovala prohlášení klubu agentura AP.

Právník Antonio Romanucci listu Chicago Tribune řekl, že žaloby se snaží přimět kluby k zodpovědnosti. „Chceme mít jistotu, že všechny týmy v zemi si budou vědomy, že tohle chování je nepřijatelné. Nadřazovat vítězství nad duševní zdraví nebo dokonce fyzické zdraví hráčů, s tím je konec,“ uvedl.

Nejmenovaný hokejista v žalobě uvedl, že Aldrich zval hráče k sobě domů pod záminkou diskuse o zápasové taktice a pak chtěl, aby s ním sledovali pornografické filmy. Videokouče viní mimo jiné z toho, že mu nabízel orální sex.

Aldrich se podle AP v prosinci 2013 přiznal k sexuálnímu obtěžování šestnáctiletého hokejisty na střední škole v Michiganu. Strávil pak devět měsíců ve vězení.

Reklama

Související témata: