Hlavní obsah

Další Norris Trophy na obzoru. Karlsson zažívá renesanci, i když Sharks klopýtají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by udržel fazónu do konce základní části, byla by z toho historická událost. Švédský bek San Jose Erik Karlsson nasadil strhující tempo, ačkoli Sharks prožívají další mizernou sezonu. Dvaatřicetiletý zadák se aktuálně drží na šesté příčce celkové produktivity. Po 36 odehraných zápasech má víc bodů (13+33) než Sidney Crosby či Alex Ovečkin. A když nezpomalí, překoná jako první bek NHL ve 21. století stovku.

Foto: Robert Edwards, Reuters

Švédský obránce San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson (65) slaví se spoluhráčem gól v utkání NHL

Článek

V historii se něco podobného dosud podařilo jen ve 14 případech  Šestkrát to měl na svědomí fenomenální bostonský mazák Bobby Orr, který v sezoně 1971-72 nasbíral rekordních 139 bodů (37+102). Pětkrát překročil stobodovou hranici Paul Coffey, jednou to zvládli Denis Potvin, Al MacInnis a Brian Leetch, který to v sezoně 1991-92 zvládl za New York Rangers jako dosud poslední. (Mimochodem český bodový rekord obránce v NHL drží Tomáš Kaberle, který měl v sezoně 2005-06 67 bodů).

V minulé sezoně se ke stovce výrazně přiblížil kapitán Nashvillu Roman Josi, ale zastavil se na čísle 96. „Skvělý bek, který se ale v obranném pásmu moc nezdržoval. Jakmile jsme měli puk, hned vyrazil do útoku," popisoval v rozhovoru pro Sport.cz jeho bývalý spoluhráč brankář David Rittich.

Hokejový Příklep s brankářem Davidem RittichemVideo: Sport.cz

Karlsson oslnil NHL v ottawském dresu v sezoně 2011-12, kdy poprvé vyhrál Norris Trophy pro nejlepšího obránce. A triumf zopakoval v ročníku 2014-15. Rychlé a nesmírně elegantní bruslení v kombinaci s přehledem a účinnou koncovkou dokázalo uhranout.

„Erik je výjimečný svým hokejovým IQ. Způsob, jakým bruslí, jak vidí spoluhráče. Vědět, kdy vystřelit, kdy přihrát, to prostě musíte cítit. Málokdo má takový cit," pochopil i jeho současný ruský spoluhráč Jevgenij Svečnikov.

Díky bývalému spoluhráči má Karlsson i příznivý vztah k Česku. S Milanem Michálkem si byli vzájemně na svatbách, jeho oblíbenou značkou piva je Staropramen. „Mám strašně rád Prahu a chtěl bych se tam ještě vrátit," řekl švédský zadák před pár lety v rozhovoru pro Sport. cz.

„Když jsem Erika viděl poprvé, tak jsem si říkal: Tenhle hubenej chce hrát NHL? A pak se z něj stal nejlepší bek v lize. Usnadňoval nám to, po jeho přihrávkách jsme jezdili sami na bránu," vyprávěl Michálek.

Karlsson ale opustil Ottawu i z osobních důvodů v roce 2018, když jeho manželka Melinda přišla o nenarozeného syna a později obvinila přítelkyni partnerova spoluhráče Mikea Hoffmana ze systematického obtěžování.

Nejobávanější farma NHL skončila. Lepší zima než teplo v kriminalitě! Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Nejslavnější rodák z vesnice Landsbro (při vší úctě k Johanu Franzénovi) se ale v Kalifornii dlouho nemohl dostat na ‚ottawskou úroveň', i když v červenci 2019 podepsal osmiletý kontrakt na 92 milionů dolarů, což z něj udělalo nejlépe placeného beka v historii NHL.

Karlsson měl být klíčovým faktorem při útoku na Stanley Cup, jenže v play off 2019 Sharks padli v konferenčním finále se St. Louis a od té doby o pohár nehráli. A začalo se mluvit i psát o kolosálním omylu generálního manažera Douga Wilsona. Na vině byly také vleklé Karlssonovy problémy s třísly a další zranění.

Kdo by ještě čekal renesanci obránce, který po třicítce vypadal jen jako stín svého já z úspěšných let? „Měl i osobní problémy. Ale v těch zápasech, co jsem letos viděl, byl skvělý. Zase dominuje," netají nadšení nejproduktivnější hráč v dějinách New Jersey Devils Patrik Eliáš.

Poslední předvánoční duel Sharks s Minnesotou (5:2) ukázal Karlssona v excelentní pohodě. Proti Wild zažil třetí čtyřbodový (1+3) večer sezony. „To bylo, co?" jásal kouč San Jose David Quinn. "Je výjimečný, neuvěřitelný. Když se na něj díváte, hraje jako ve videohře." O tom, že Karlsson překoná stovku, je jeho trenér přesvědčený.

„Určitě. Když zůstane zdravý, tak si to tempo udrží. Jeden z nejlepších hráčů v lize, nejen nejlepší bek," chrlil komplimenty Quinn.

V souboji o nejlepšího beka sezony je zatím největším Karlssonovým konkurentem Josh Morrissey z Winnipegu (6+33). Trenér San Jose má však jasno. „Proč Erik získal dvě Norris Trophy, není žádnou záhadou. Ale já vidím další trofeje," zahrál si na Sibylu Quinn.

A vadit by nemělo, ani když Sharks, kteří jsou v celkové tabulce pátí od konce, neuhrají play off. V roce 2021 získal ocenění pro nejlepšího zadáka sezony Adam Fox a jeho Rangers do vyřazovací části také nezasáhli.

Reklama

Související témata: