Hlavní obsah

Danny podržel parťáky. Úžasný výkon, chválil Vladaře kouč. A dá mu zápas týdně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro gólmana Calgary není v NHL větší výzvy, než chytat na ledě Edmontonu. Daniel Vladař se své úlohy v první Bitvě o Albertu sezony 2022-23 chopil jako mazák. 'Dan the Man', hlásí titulky kanadských novin.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Český brankář Daniel Vladař a kanadský útočník Evander Kane v zápase mezi Calgary a Edmontonem.

Článek

"Musím se podívat na video," zahlásil Vladař, který ustál závěrečný nápor Oilers a k výhře hostů 4:3 přispěl 26 zákroky. Několik jich zaznamenal v posledních sekundách základní hrací doby, když se roztáhl v brankovišti a nedovolil edmontonským hvězdám dotlačit puk za čáru.

"Měl jsem pocit, jako by se hodiny zastavily. Těch posledních pět sekund mi připadalo jako pětačtyřicet. Bylo to tak dlouhé," oddechl si pětadvacetiletý gólman s českou vlaječkou na zadní straně přilby.

V minulé sezoně Vladař naskočil za Calgary do 23 utkání, z toho 19 od začátku. V týmu je jasnou dvojkou za švédským finalistou Vezina Trophy Jacobem Markströmem. Od nového ročníku má ale kouč Darryl Sutter v plánu posílat Vladaře do hry aspoň jednou týdně. A klidně i do zápasu, který má pro Calgary vždycky mimořádný význam.

"S Markströmem máme výborný vztah, přejeme si. Je mezi námi zdravá konkurence. Rozhodně to není nic nevraživého. On si je vědom toho, co umí, a naopak je vstřícný, snaží se mi pomáhat. I před zápasem mi říká svoje postřehy a já se zase hrozně rád koukám na něj, když chytá. My si prostě všichni přejeme," líčil Vladař v loňském rozhovoru pro Sport.cz.

Flames šli v noci na sobotu do vedení 4:1, ale Edmonton se v prostřední části dotáhl na rozdíl gólu.  Vladař však v posledním dějství odvrátil všech osm domácích střel a slavil premiérovou výhru v prvním startu sezony.

"Úžasné," oddechl si po zápase, který byl jedinou návštěvou Flames v Rogers Place v této základní části. Další dvě 'derby' se hrají v Saddledomu 29. října a 27. prosince.

"Po druhé třetině naši kluci říkali: Tohle je našich posledních dvacet minut v základní části tady v Edmontonu. Tak udělejme všechno pro to, abychom ty dva body přivezli domů. Hraje se tu těžce, protože Oilers mají skvělý tým, ale my jsme ukázali srdce," cenil si Vladař.

Kouč Sutter se jen ujistil, že jeho plán dát bývalému gólmanovi Kladna v této sezoně větší prostor, může vyjít.

"Máme 26 týdnů v sezoně a chceme se ujistit, že Vladař dostane zápas každý týden," pronesl trenér Calgary. "Danny byl úžasný. Ale takhle už chytal i v předsezonní přípravě. Odvedl pro nás opravdu skvělou práci," tvrdil Sutter.

Na Vladařovi pak bude, aby svůj zápas týdně zvládl s podobnými výsledky jako ten víkendový s Edmontonem.

"Ani jsem nevěděl, že trenér něco takového řekl, ale pokud ano, je to pro mě skvělé. Já se musím postarat, abych podal dobrý výkon pokaždé, když se dostanu do brankoviště," vyhlásil Vladař.

Reklama

Související témata: