Hlavní obsah

Dejte mu novou smlouvu! Na Mrázka se v Chicagu valí samá chvála. Rýsuje se jednička pro Prahu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi deset nejvytíženějších gólmanů této sezony NHL a Chicagu odvádí kvalitní služby. Naposled se Petr Mrázek zaskvěl vychytanými nájezdy při výhře 2:1 se San Jose. Jednatřicetiletý brankář si tak hlasitě říká o novou smlouvu.

Zákroky Petra Mrázka proti San JoseVideo: nhl.com

 
Článek

„Musíte se zeptat agenta,“ pousmál se Mrázek nad otázkou, zda se rýsuje další kontrakt. Ten stávající mu vyprší na konci sezony.

Ale jestli má mít silnou vyjednávací pozici, pak je to právě teď. Odchovanec Vítkovic nastoupil od podzimu do 30 utkání a odchytal 1676 minut. V obou kategoriích patří do top 10 soutěže. Za jednou z nejprostupnějších obran má úspěšnost zákroků 90,7 procenta a gólový průměr 3,04. Už několikrát se stalo, že Blackhawks brali body zejména kvůli Mrázkovi.

„V brance Chicaga je velmi konzistentní. V klubu se mu líbí, dobře tam pasuje a taky rád spolupracuje s trenérem brankářů Jimmym Waitem. Je tu společný zájem mezi ním a Chicagem, aby se jeho pobyt prodloužil,“ sdělil světu bývalý gólman a analytik TNT Kevin Weekes.

Ve virtuálním prostoru už se objevují návrhy, aby Blackhawks uzavřeli s Mrázkem dvouletý kontrakt, než bude připraven mladý Američan Drew Commesso (21) působící na farmě v Rockfordu, a než se stabilizuje výkonnost Švéda Arvida Söderbloma (24).

Mrázek několikrát prohlásil, že za oživením jeho výkonů je jednoduchá příčina. Konečně je zdravý. A vzpomínky na opakované zranění třísel pomalu blednou.

„Když se cítím dobře, vím, že můžu hrát přesně tak, jak chci. A věci, které děláme s Jimmym (Waitem) na ledě během tréninků, mi pomáhají. Takže to mi dodává hodně sebedůvěry,“ zmínil Mrázek, jehož gáže je nyní 4,4 milionu na sezonu, zpod platového stropu Chicaga ubírá 3,8 milionu.

Když se zranil nejlepší nováček sezony Connor Bedard (zlomená čelist), byl kouč Luke Richardson dotázán, kdo z Blackhawks by ho měl nahradit na únorovém Utkání hvězd v Torontu. A okamžitě jmenoval právě Mrázka.

Nejlepší zákroky Petra Mrázka v sezoněVideo: nhl.com

Teď je otázkou, jaké s ním Chicago má plány. Blíží se i uzávěrka přestupů (8. března) a za solidního brankáře by aspiranti play off byli ochotni ledacos nabídnout. Pokud však Mrázek zůstane v Chicagu, které letos na postup do vyřazovací části nemá, rýsuje se před ním zajímavé vyvrcholení sezony v podobě mistrovství světa v Praze. Ze všech zámořských kandidátů na pozici v českém brankovišti má nejvyrovnanější formu a je v nejpravidelnějším zápřahu. To jistě vidí i generální manažer reprezentace Petr Nedvěd a hlavní kouč Radim Rulík.

Mrázek naposled reprezentoval v sezoně 2016-17. Na jejím začátku odchytal Světový pohár v Torontu a na závěr pak zamířil na mistrovství světa do Paříže. Zkušeností z NHL má ale po 12 sezonách a 364 startech spousty. Klidně i na místo jedničky.

Měl by být Petr Mrázek brankářskou jedničkou české reprezentace pro MS v Praze?
ANo
94,5 %
Ne
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2658 čtenářů.

Reklama