Hlavní obsah

Dělová rána mu promáčkla masku, Kuemper však i s vypůjčenou zdeptal šampióny

Minnesota

Josh Harding odchytal poslední zápas ještě v minulém roce, od té doby je na listině zraněných. Niklase Bäckströma zase v posledních týdnech trápily blíže nespecifikované problémy ve spodní části těla. V brance hokejistů Minnesoty tak aktuálně nastupuje třiadvacetiletý Darcy Kuemper, který před touto sezónou odchytal v NHL jen osm zápasů. Počíná si však jako ostřílený mazák.

Foto: JIm Mone, ČTK/AP

Gólman Minnesoty Darcy Kuemper.

Článek

Rodák z kanadské provincie Saskatchewan odchytal šest posledních duelů Wild, v letošním ročníku celkem devět, a čísla má více než slušná. Úspěšnost zákroků přesahuje 92 procent, průměr obdržených branek činí 2,22 na zápas.

Naposledy Kuemper, jehož si Minnesota vybrala v draftu 2009 až jako 161. v pořadí, zazářil ve čtvrtečním duelu proti úřadujícím šampiónům z Chicaga. Pochytal 33 střel Jestřábů, inkasoval jen v poslední minutě, a po výhře 2:1 byl po zásluze vyhlášen první hvězdou.

„Působí opravdu sebevědomě. Jsou chvilky, kdy můžete na střídačce cítit, jak roste napětí. Jenže dál víte, že on dá vše do pořádku. Je úžasné, jak dokáže zbytek mužstva uklidnit," libuje si kouč Divočáků Mike Yeo.

Přitom proti Chicagu Kuemper právo na drobnější nervozitu mohl mít. Uprostřed druhé třetiny jej dělovka Brandona Bolliga zasáhla do masky a promáčkla mu na ní mřížky. Dál v ní chytat nemohl, a tak na zhruba deset minut, než se ji podařilo opravit, musel vzít zavděk maskou svého kolegy na střídačce Nicklase Bäckströma.

„Jenže on ji má vyrobenou na míru, takže mně moc dobře neseděla. Bylo trochu těžké přes ni dobře vidět, proto jsem se musel víc soustředit," vyprávěl Kuemper. Zvládl to na jedničku, pochvalná slova na svou osobu však odmítal.

„Když vedete, je o hodně snazší dělat zákroky, které se od vás očekávají. Kluci přede mnou navíc odváděli neuvěřitelnou práci a dost mi všechno ulehčili."

Reklama

Související témata: