Hlavní obsah

Den, kdy se NHL změnila. Jágr překonal magický rekord a dostal zlatou hokejku

Praha

Tohle je Jaromír Jágr. Když se dostal na druhé místo kanadského bodování NHL v historii, připsal si tři přihrávky. Trápení a najednou bum. Stalo se před dvěma dny proti Buffalu. Dosáhl na 1887 bodů, stejně jako Mark Messier. Ve čtvrtek večer ho puk trefil do výstroje. Žádná krásná akce pro pobavení fanoušků, ale asistence proti Bostonu platila. Nejstarší hráč nejlepší hokejové ligy světa se vyšplhal na číslo 1888. Už je na druhém místě sám. Ovace, uznání a zlatá hokejka jako poděkování Panu výjimečnému.

Foto: Robert Mayer, Reuters

Útočník Floridy Jaromír Jágr (uprostřed) zdraví diváky poté, co zaznamenal 1888. bod v kariéře NHL.

Článek
Fotogalerie

„Klub je poctěn a nadšen, že může blahopřát Jaromírovi k historickému úspěchu. Budoucí člen Hokejové síně slávy byl excelentním talentem od svého prvního dne v NHL, on patří mezi ikonické hráče. Od příchodu na Floridu působí jako inspirace pro mladé hráče našeho týmu, přičemž se stává jedním z nejpamátnějších sportovců jižní Floridy," řekl Dale Tallon, jeden z nejvýše postavených lidí v klubu.

Diváci povstali, tleskali, fotili a hráči si na střídačce odsedli, aby měl Jágr prostor pro sebe, aby nebyli v záběru kamer. Tohle byla totiž jeho chvíle, velká chvíle. Občas přidal lehký úsměv, nijak zvlášť neprožíval tento okamžik, výjimečný moment. Spíše myslel na probíhající utkání, Florida prohrávala necelých sedm minut před koncem třetí třetiny 1:2. Nakonec padla před svými fanoušky 1:3.

Všichni ale po zápase odcházeli s pocitem, že byli u fantastického kusu historie ve sto letech NHL. Nyní je před českým útočníkem už jen jediné jméno. To, které už Jágr nedožene. Wayne Gretzky má náskok, který se možná nikdy nepodaří překonat. Jeho 2857 bodů je prostě jiná galaxie. I legendární Kanaďan však okamžitě přispěchal s gratulací.

„Chtěl jsem vstřelit hezký gól nebo pěkně přihrát, ale trefilo mi to zadek," řekl a pousmál se Jágr, který poděkoval spoluhráčům od dob Pittsburghu, fanouškům a po zápase se vrátil k realitě. „ Doufal jsem, že vyhrajeme. Nejlepší věc, co teď můžeme udělat, je, hodit to za hlavu. Musíme se zaměřit na vítězství, dneska jsme nehráli moc dobře."

„Je unavený. On je druhý v historii NHL. Tyto dva momenty byly pro něj hodně důležité, a to je to co může dát také hodně našim mladým hráčům," řekl o vyrovnání a překonání Messiera trenér Panterů Tom Rowe.

Vedle Jágra se učí velkému hokeji Aleksander Barkov, jedenadvacetiletý Fin, jenž je lídr bodování týmu. „Prohráli jsme, to není dobře. Za dvacet let si nebudeme pamatovat proti komu jsme hráli, jestli jsme vyhráli, prohráli. Ale budeme si pamatovat, čeho jsme byli součástí. Samozřejmě, on říkal, že chce dát pěkný gól, ale... Je mi líto, Jags," řekl pro nhl.com Barkov.

Historická tabulka produktivity NHL
1.Wayne Gretzky2857 bodů
2.Jaromír Jágr1888
3.Mark Messier1887
4.Gordie Howe1850
5.Ron Francis1798

Brankář Bostonu Tuukka Rask měl dvojnásobnou radost. Medvědi vyhráli, navíc gólman Bostonu bude navždy spojován s Jágrovým historickým momentem. Ode dneška budou všichni říkat - Jágr si připsal rekordní zápas s Bostonem, když po jeho asistenci dostal gól Rask. „Je mi ctí být s ním v knihách, je to skvělé, možná mi taky měli dát zlatou hokejku," vtipkoval jeho bývalý spoluhráč z Bostonu.

Uznání se český útočník dočkal i od soupeřova trenéra. „On si zaslouží pozornost. Hrál za nás, bylo příjemné pro nás být toho součástí, i když jsem si přál, aby to bylo proti jinému týmu," dodal kouč Bruins Claude Julien.

Reklama