Hlavní obsah

Do Pardubic mě nikdo nechtěl stáhnout, říká Zadina. A po sezoně? Uvidíme…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v Detroitu nechával na stole miliony dolarů a vydával se vstříc angažmá v San Jose, měl Filip Zadina o restartu své zámořské kariéry trochu jiné představy. Za 44 zápasů dal někdejší vyhlášený střelec jen pět gólů, v týmové hierarchii se propadl do čtvrté lajny a na led se dostane v průměru na necelých 13 minut. Ale někdy to není ani na deset.

Góly Filipa Zadiny v sezoně NHLVideo: nhl.com

 
Článek

„Těžký to je. Posledních x zápasů je to tak, že musím vydržet, zatnout zuby a doufat, že se to změní a trenér si všimne, že jsem udělal něco dobře,“ povzdechl si 24letý útočník během rozhovoru s vybranými českými médii. „Ono to nejde moc hrát s pukem, ani po fyzické stránce. Na ledě jste chvíli, pak pět minut sedíte a máte dvě a půl minuty icetime za třetinu.“

Přitom vstup do sezony neměl Zadina vůbec zlý, během kempu si dával záležet. V prvních třech zápasech vstřelil dva góly, nastupoval s Tomášem Hertlem, maloval si lepší budoucnost. „Je to pro mě lehčí hrát s ním, škoda že to teď tak není…“

Sharks totiž drtila série proher a kouč David Quinn formace rozházel, aby našel vítěznou sestavu. Jenže to odnesl zrovna český útočník. V dalších 24 zápasech se pak Zadina trefil jen jednou.

„Kdybych to věděl před sezonou, tak bych asi vybral jiný tým… Ale tvrdím, že nemáme špatné mužstvo, jsou tu dobrá jména, jen ten začátek si to nesedlo. Když se nevyhrává, tak člověku přijde skoro nemožné dát gól. Snažíte se to ale pořád nějak urvat, aby se to zlepšilo,“ tvrdil Zadina, který má jednu z nejhorších statistik plus/minus (-27) v celé NHL. Přitom v roce 2024 je paradoxně v kladných hodnotách. Jenže podzimní deficit se špatně maže.

„Není to moc hezký číslo, ale někdy to nemůžete ovlivnit. Za sebe bych řekl, že tak s polovinou minusů člověk nic neudělá a je jenom na ledě. Dost jsem jich nabral i tak, že někdo střídal, já skočil do hry a za tři sekundy padl gól…“

Fanoušci Sharks si v posledních letech zvykli, že na play off se teď v San Jose nechodí, ale probíhající sezona jim dává vážně dost zabrat. Dlouhé řady porážek, dva desetigólové debakly. O to víc ale pak ocení obrat k lepšímu, jako nedávno tři výhry po sobě.

„Když si všechno sedne, tak jsme těžký soupeř. Je to hodně o tom, jak vstoupíme do zápasu. Když ale na začátku dostaneme v prvních pěti minutách dva góly nebo hrajeme hned v oslabení, tak týmy jako Vancouver tohle dokážou využít,“ tvrdil Zadina, kterému náladu zlepšuje aspoň malá česká kolonie s lídrem týmu Hertlem a obráncem Janem Ruttou.

„Když je nějaká pauza v programu, tak je čas na srandu, ale jakmile přijdete na zápas, tak chcete udělat všechno na 100 procent,“ řekla šestka draftu 2018.

Proti Detroitu, kde „jsou v téhle době mrazy“, si Zadina může také užívat příjemného podnebí v Kalifornii. „Jdu na zimák v kraťasech a v mikině, i to ranní vstávání je příjemnější. Je tady se mnou přítelkyně, máme psa. A tady je pořád co dělat,“ tvrdí hráč, který během pauzy kolem All-Star Game plánuje výlety do Los Angeles a San Diega.

I v Kalifornii ale Zadina sleduje, jak se vyvinula situace v extraligových Pardubicích, kde jeho táta Marek nahradil v křesle kouče Václava Varaďu. Fámy o tom, že by se měl na východ Čech ještě v této sezoně stěhovat, ale vyvrací. Co bude v létě, však nechává osudu. „Nikdo mě odsud nechtěl stáhnout. Uvidíme, jestli dostanu, nebo nedostanu novou smlouvu. Ale bylo by to nádherný, hrát za Pardubice, ještě když je trénuje táta. Uvidíme,“ nepředbíhá Zadina.

„Sezona ještě neskončila. Doufám, že její kladné stránky ještě přijdou. Jsem rád, že můžu hrát tady, ale zatím si to nesedlo. Tak doufám, že si to sedne.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.