Hlavní obsah

Drsný výlev. Trenérovi Floridy došla trpělivost, fén měl ale úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřech porážkách v řadě mu ruply nervy. Kouč hokejistů Floridy Paul Maurice už se nemohl dívat, jak Panthers protéká postup do play off NHL mezi prsty. Jeho drsný výlev v Torontu měl ale úspěch. O den později v Montrealu už to byla jiná písnička.

Foto: Rhona Wise, ČTK/AP

Trenér Floridy Panthers Paul Maurice sleduje dění na hřišti v utkání NHL.

Článek

Maurice si při gólu Calleho Järnkroka na 2:1 vyžádal trenérskou výzvu a pauzy, kdy sudí kontrolovali regulérnost branky, využil k tomu, aby svůj tým zpucoval na tři doby.

„Hrajeme jako zku..ené dě..y," zakončil svou litanii. I když rozhodčí trefu švédského útočníka Toronta neuznali, zažil pak Maurice na lavičce hostů další těžké chvilky po gólu Austona Matthewse ve třetí třetině. V čase 59:00 však na 2:2 srovnal tečí Sam Reinhart a veledůležitý druhý bod zařídil hostům v prodloužení Brandon Montour. Ostrý proslov se nakonec vyplatil.

„Co přesně kouč říkal? To radši nechtějte vědět," prohlásil s úsměvem kapitán Floridy Aleksander Barkov. „Určitě nás to ale nakoplo, začali jsme hrát správným způsobem. Myslím, že proti takovému týmu a v naší situaci nemůžeme hrát na efekt. Ne nadarmo je náš trenér v lize tak dlouho a dobře ví, jak to rozjet, když je potřeba."

Kariéra 56letého Kanaďana v NHL začala už v sezoně 1995-96. Od té doby odkoučoval na lavičkách pěti týmů 1760 zápasů, což ho řadí na 4. místo historické tabulky za triumvirát Bowman, Trotz, Quenneville. Obvykle působí klidně a zadumaně, ale v této sezoně je slyšet mnohem víc. V lednu dostal od vedení soutěže pokutu 25 tisíc dolarů za kritiku sudích, která proběhla také po utkání s Torontem.

Zápas proti klubu, který vedl v letech 2006-08, ho dokázal vytočit i v noci na čtvrtek. Ale z trochu jiného důvodu.

„Nebyla v tom vypočítavost," prohlásil Maurice. „Byl jsem prostě upřímný. Ale kdybych mohl být ještě hlasitější, nebo sprostější, asi bych s tím neměl problém. Jenže na to nejsem dost nadaný. To můj otec byl v nadávání jiný kalibr."

V dalším utkání na ledě Montrealu už hráči Floridy nedali svému trenérovi příležitost k podobnému výstupu. Hattrick Matthewa Tkachuka, dva góly Antona Lundella a jasná výhra 5:2.

Panthers ale nejsou v záviděníhodné pozici. Po sedmizápasové bodové šňůře už se zdálo, že pod postupovou čáru odsunou Pittsburgh. Jenže pak čtyřikrát v řadě prohráli. A nabudilo je až Mauriceovo torontské vystoupení. Šest zápasů před koncem základní části je však Florida na první nepostupové příčce o bod za Penguins, kteří ale odehráli o jedno utkání méně. Kdo bude mít pevnější nervy?

Reklama

Související témata: