Hlavní obsah

Dzurillův prasynovec v NHL. Maťko oživuje vzpomínky na legendárního gólmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní zápas s Calgary pozoroval jen ze střídačky, ale debut v NHL už má za sebou. Pětadvacetiletý Kanaďan Matthew Murray si ho vítězně odbyl na začátku března proti Chicagu. To asi není zpráva světoborného významu, ale pro fanoušky českého a slovenského hokeje může být i tak zajímavá. Murray je totiž prasynovcem legendárního gólmana Vlada Dzurilly.

Foto: Jamie Sabau, Reuters

Matthew Murray v brance Dallasu ve svém premiérovém utkání NHL proti Chicagu

Článek

Někdejší brankář Slovanu Bratislava a ZKL později Zetoru Brno získal tři tituly mistra světa (1972, 1976, 1977) i tři olympijské medaile. Nejslavnější Dzurillovou akcí přesto zůstane premiérový Kanadský pohár, na němž tým Československa došel až do finále a ve skupině způsobil šok domácím profesionálům.

9. září 1976 je gólem Milana Nového porazil v montrealské hale Forum 1:0 a právě Dzurilla příváděl domácí hvězdy Esposita, Hulla, Lafleura či Orra k zoufalství. Vynuloval je tehdy 29 zákroky. "Kdyby nám to tehdy Vlado nevychytal, tak není na co vzpomínat," řekl před časem v rozhovoru pro Sport.cz Nový. "Všichni žasli, v jakém klidu chytá proti kanadskému stylu plnému střelby. Ale Vlado byl výborný i tady v Evropě," poznamenal útočník Jaroslav Pouzar.

O Dzurillovy služby se okamžitě začaly zajímat týmy NHL, ale bratislavský rodák jejich vábení hlavně z rodinných důvodů odolal. A kariéru si posléze prodloužil v Německu, kde ve druhé polovině 80. let působil i jako kouč. V roce 1995 však v Düsseldorfu zemřel na infarkt jen pár dnů před 53. narozeninami.

V zámoří se ale snažil prorazit už v 80. letech syn gólmanova bratra Ľubomíra Lubo Dzurilla, který hrál na pozici útočníka v juniorce za Saskatoon krátce i s pozdější torontskou legendou Wendelem Clarkem a detroitským tvrďákem Joey Kocurem.

Do NHL to ovšem dotáhl až prasynovec Vlada Dzurilly, který se narodil tři roky po smrti slavného příbuzného - Matt Murray (neplést s o tři roky starším jmenovcem z  brankoviště Toronta).

Na Slovensku z toho byl poprask už na podzim, když rodák z Alberty podepsal roční smlouvu se Stars. Spoluhráči Mariánu Studeničovi prý pak k jeho velkému překvapení popřál slovensky dobrou chuť, což trochu připomíná i zkušenost Tomáše Hertla s Kevinem Labancem ze San Jose.

"Že má slovenské kořeny jsem zjistil, až když na mě jeho táta začal mluvit. Do té doby mě to nenapadlo, když jsem viděl, že se Kevin narodil v Brooklynu. V létě ale přišel, že se naučil novou karetní hru Sedmička. A pak jsme zjistili, že je to Prší," vyprávěl pro Sport.cz Hertl.

Rodák z Alberty, kterému jeho babička říká Maťko, si prošel NCAA a už v minulé sezoně stihl na farmě Stars šest zápasů. V této k nim přidal i dalších 29 plus debut v NHL. V něm 21 zásahy pomohl k výhře 5:2 v Chicagu. "Z vyprávění mého dědečka i matky samozřejmě vím o rodinných vztazích všechno. Vlado byl můj prastrýc. Škoda, že jsem neměl možnost se s ním setkat," řekl Murray deníku Nový čas.

Po dobu zranění dallaské dvojky Scotta Wedgewooda by si teď mohl střihnout ještě nějaký start v NHL. Možná v noci na pátek v Buffalu?

Reklama

Související témata: