Hlavní obsah

Existuje ještě v NHL česká brankářská škola? Legendární Dominátor odpovídá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dá se ještě poznat podle stylu chytání brankáře v NHL, z jaké pochází země? Touto otázkou se mimo jiné zabýváme v Příklepu redakce Sport.cz s Dominikem Haškem. „Nemůžu například říct, že čeští brankáři by chytali jinak než švédští, ruští nebo kanadští,“ přiznává šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje.

Existuje ještě "česká brankářská škola"? Diskuze v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jak se říká kanadský hokej, ruský hokej, a český hokej a švédský hokej. Tak i u těch brankářů tím, že už dneska díky internetu, videím, televizi, jak je to propojené a můžeme všichni vidět každého každý den, dochází ke smazávání rozdílů," tvrdí legendární gólman.

Spolu s redaktorem Martinem Kézrem se však shodují, že čeští brankáři stále mají v NHL dobré renomé, ač se jejich situace oproti dřívějším dobám změnila. Zatímco v roce 2001 se Dominik Hašek s Romanem Čechmánkem přetahovali o cenu pro nejlepšího brankáře NHL a spolu s Tomášem Vokounem patří dodnes k historicky nejlepším gólmanům soutěže v úspěšnosti zákroků, momentálně čeští brankáři nemají v NHL tak výsadní pozici.

Jaká je situace českých brankářů v NHL? Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

A to i přesto, že v minulé sezoně jich zasáhlo do hry hned osm, což je dosud rekord. Na začátku aktuální sezony jich je zatím šest, avšak jasnou jedničkou je zatím jen Karel Vejmelka v Arizoně a zřejmě se to dá říct také o momentálně zraněném Petru Mrázkovi v Chicagu.

Nepřekonatelný brankář z MS se zatím neprosazuje v NHL a byl poslán na farmu. Diskuze z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Zato Pavel Francouz se bude muset rvát o místo v Coloradu s Aleksandarem Georgijevem a Vítka Vaněčka čeká totéž v New Jersey s Mackenziem Blackwoodem. Jasnou dvojkou je Daniel Vladař v Calgary, kde se sází na Jakoba Markströma, a David Rittich kryje záda Connoru Hellebuyckovi ve Winnipegu.

Další Češi zahájili sezonu na farmě. Jiří Patera v Hendersonu usiluje o telefonát z Vegas, Lukáš Dostál v San Diegu čeká na povolání z Anaheimu a Jakub Škarek v Bridgeportu bojuje o šanci v brankovišti Islanders. Tomáš Vomáčka s Lukášem Paříkem se zatím rozehrávají v ECHL.

Souboj gólmanů v Pardubicích? Každý chce být jedničkou, říká Hašek v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Více k tématu najdete v hlavním videu tohoto článku, které pochází z pořadu Příklep s Dominikem Haškem, Martinem Kézrem a moderátorem Honzou Homolkou. Celý díl si můžete přehrát nejen ve formě videa, ale také jako podcast.

Reklama

Související témata: