Hlavní obsah

Florida - Winnipeg 6:1Florida porazila Winnipeg a uspěla podeváté v řadě, Montreal podlehl Islanders

Hokejisté Floridy s Radkem Gudasem v sestavě porazili v NHL Winnipeg 6:1 a potvrdili pozici lídra Východní konference. Dvěma góly a asistencí se na výhře Panthers podílel nejproduktivnější hráč týmu Jonathan Huberdeau. Montreal prohrál na domácím ledě s New York Islanders 0:3.

Foto: Reinhold Matay, ČTK/AP

Český hokejista Radko Gudas (vpravo) z Floridy bránící Dominika Toninata (vlevo) z Winnipegu.

Článek

Florida proti Winnipegu vládla hned od úvodu zápasu. Neuběhlo ani pět minut a Panthers zásluhou dvou Huberdeauových tref vedli 2:0. Pro Jets mohlo být ještě hůře, branku Eetu Luostarinena z 6. minuty ale rozhodčí po trenérské výzvě neuznali.

Ve druhé třetině domácí svůj náskok díky dvěma gólům Gustava Forslinga zdvojnásobili. Druhou branku švédského obránce připravil Huberdeau, který 78. asistencí potvrdil pozici nejlepšího nahrávače NHL. S celkovými 108 zápisy kanadský útočník atakuje i pozici Connora McDavida, který v čele ligové produktivity nasbíral pouze o dva body více.

Jedinou branku Winnipegu vstřelil po minutě třetího dějství Nikolaj Ehlers, zbytek utkání ale opět patřil Floridě. Panthers na inkasovaný gól odpověděli dvěma trefami a došli si pro pohodlné vítězství. Domácí uspěli podeváté v řadě a v čele Východní konference drží osmibodový náskok na druhou Carolinu.

Nový klubový rekord v počtu vychytaných výher stanovil brankář Sergej Bobrovskij, jenž 36. vítězstvím překonal výkon Roberta Luonga ze sezon 2005/2006 a 2015/2016. "Abych byl upřímný, vůbec jsem o tom nevěděl, dozvěděl jsem se to až po zápase. Rekord je sice připsaný mně, ale je to zásluha celého týmu. Sám o sobě bych ho nikdy nevychytal, hlavní podíl na tom mají kluci přede mnou," řekl Bobrovskij.

Hokejisté Montrealu nevyužili proti Islanders výraznou střeleckou převahu a prohráli 0:3. Zásadní podíl na výhře hostů měl brankář Ilja Sorokin, který zastavil všech 44 střel domácích a vychytal sedmou nulu v sezoně.

V brance Canadiens se poprvé od loňského finále Stanley Cupu objevil Carey Price. Zkušený kanadský brankář před sezonou kvůli užívání návykových látek přerušil kariéru a nastoupil do asistenčního ligového programu. Při svém návratu mezi tři tyče inkasoval dvě branky z 19 střel.

"Stát zase v brance bylo moc fajn. Chtěl bych poděkovat divákům za přivítání, to mě opravdu potěšilo. Bylo to emotivní, ale to jsem se snažil potlačit, protože jsem chtěl předvést dobrý výkon. Na zápas jsem byl připravený psychicky i fyzicky, bohužel to ale nestačilo," uvedl Price.

Islanders věnovali výhru zesnulé klubové legendě Mikeu Bossymu. Čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu a člen hokejové Síně slávy ve čtvrtek podlehl rakovině plic. "Mike byl výborný hokejista a člověk. Pro naší komunitu na Long Islandu udělal spoustu dobrého. Dnes jsme chtěli vyhrát pro něj," řekl útočník Josh Bailey.

Výsledky NHL
Florida - Winnipeg 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Branky: 3. a 5. Huberdeau, 23. a 37. Forsling, 42. Marchment, 47. Mamin – 42. Ehlers. Střely na branku: 43:31. Diváci: 17.625. Hvězdy zápasu: 1. Huberdeau, 2. Forsling, 3. Bobrovskij (všichni Florida).
Montreal - NY Islanders 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
Branky: 45. Parise, 47. Dobson, 59. Nelson. Střely na branku: 44:20. Diváci: 21.105. Hvězdy zápasu: 1. Sorokin (NY Islanders), 2. Price (Montreal), 3. Dobson (NY Islanders).

Reklama