Hlavní obsah

Gáborík odpočítává poslední hodiny. Splní Montreal na draftu Slovensku přání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze čtvrtka na pátek s vysokou pravděpodobností skončí dvaadvacetileté kralování Mariána Gáboríka na trůnu nejvýše draftovaného Slováka v historii NHL. Trojku výběru talentů z roku 2000 má v montrealském Bell Centre překonat olympijský zázrak Juraj Slafkovský. Teď jde jen o to, zda vkročí na pódium jako první nebo druhý.

Foto: IIHF

Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský v akci.

Článek

Předpovědi se různí. Ani obvykle solidně informovaní experti kanadské televize TSN se neshodnou. Bob McKenzie vidí Slafkovského jako jedničku, Craig Button dává na první flek dlouhodobě favorizovaného Shanea Wrighta.

Zatímco rodák z Burlingtonu v Ontariu se prosazuje mezi vrstevníky, Košičan Slafkovský už stačil udělat ohromný rozruch v dospělé kategorii. A hned na mezinárodní úrovni. V osmnácti byl nejlepším střelcem a nejužitečnějším hráčem olympijského turnaje v Pekingu a sedmi góly se podepsal pod senzační slovenský bronz. Na světovém šampionátu ve Finsku se pak stal nejproduktivnějším Slovákem (3+6). Na první pohled jasná věc. Vždyť kde byl v té době Wright? Hrál play off v juniorské OHL.

Foto: @_hcke_

Juraj Slafkovský v dresu TPS Turku.

„Je složité nás (se Slafkovským) porovnávat. Oba jsme soutěživí, ale máme trochu jiné vlastnosti. Myslím, že svým týmům můžeme každý přinést trochu jiná pozitiva," poznamenal Wright.

Zatímco slovenská pýcha je větší a silnější, Wright nabízí komplexnější pojetí a také velký prostor k dalšímu zlepšování. Z Montrealu, který jako náplast na katastrofální sezonu vyhrál draftovou loterii a volí jako první, jdou hlasy, že si Canadiens vlastně nemohou dovolit riskovat a vzít Slafkovského. I když se momentálně jeví jako připravený v NHL hrát hned od příští sezony.

Dva roky po sobě draftovali generální manažeři klubů kvůli covidu od počítačů ze svých kanceláří. Když teď ochozy montrealské arény zaplní fanoušci Canadiens, čeká se jako jednička právě Wright, který byl dlouhodobě v čele žebříčků a jako Kanaďan by se měl dočkat vřelého přijetí. I z kanceláře montrealského generálního manažera Kenta Hughese se ozývá, že centr z Kingston Frontenacs je dlouhodobě pro klub bezpečnější volbou.

Posledním Slovákem, kterého Montreal draftoval, byl ve 4. kole v roce 2013 Martin Réway, hráč s ohromným potenciálem, který ale kvůli složité povaze a absenci tréninkových návyků, svou šanci hrát v NHL propásl.

„Slafkovský měl raketový progres, to se málokdy vidí. Pokaždé, když přijede do nároďáku, zdá se mi větší a větší," tvrdí asistent generálního manažera slovenské reprezentace Oto Haščák. „Miro Šatan mu říkal, že je gorilí mládě," směje se bývalý reprezentant a někdejší dlouhodobý skaut NHL. Slafkovský má oficiálně 192 centimetrů a 99 kilogramů. O devět centimetrů menší a devět kilo lehčí Wright by to s ním někde u mantinelu neměl snadné.

Slováci v top 10 draftů
1992 - Róbert Petrovický (9. místo, Hartford)
1999 - Branislav Mezei (10., NY Islanders)
2000 - Marián Gáborík (3., Minnesota)
2004 - Boris Valábik (10., Atlanta).

Ale klíčová volba je na managementu Canadiens. A čekají na ni hlavně v New Jersey připravení chňapnout po slovenském zázraku ze druhé pozice.

I když se Slafkovský nestane jedničkou, pro Slovensko by to měl stejně historický draft. Vždyť adeptem na top 5 je obránce Šimon Nemec a do konce prvního kola může zaznít jméno útočníka Filipa Mešára. Je na co se těšit.

Reklama

Související témata: