Hlavní obsah

GLOSA: A co Stanley Cup? Hertl zvolil jistotu, nejbližší roky ale budou pro Sharks složité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzávěrka přestupů se blížila a Tomáš Hertl z toho měl hlavu jak na kolotoči. Nakonec všechno vyřešila dohoda se San Jose, klubem, v němž strávil úvodních devět sezon v NHL. A když všechno dobře půjde, stráví v něm i dalších osm. Šance, že v nejbližších letech opora Sharks dotáhne tým ke Stanley Cupu, ale není moc reálná.

Foto: Neville E. Guard, Reuters

Tomáš Hertl slaví jeden ze svých gólů.

Článek

"Každý hokejista chce vyhrávat, většinou se velká rozhodnutí dělají právě z tohoto důvodu," tvrdil bývalý útočník Devils Patrik Eliáš, který tipoval, že Hertla po konci sezony nejspíš čeká volný trh.

Netrefil se, ale nový kontrakt pro 28letého chasníka je každopádně krásný. I když více než polovinu z 8,137 milionu dolarů na rok schlmastne federální a státní daň.

Hertl ale v Kalifornii zapustil kořeny. Pořídil si dům, ve kterém s manželkou Anetou vychovává synka Tobiase, získal přátele i z mimohokejové scény. V San Jose je doma.

Když k Sharks v roce 2013 usměvavý český teenager přišel, ocitl se v jednom z nejlepších týmů NHL. Lídři jako Joe Thornton, Joe Pavelski, Patrick Marleau táhli San Jose na ramenou. A Hertl se snažil co nejvíc přiučit. V roce 2016 byli Sharks jen dvě výhry od zisku Stanley Cupu.

Teď je ale realita úplně jiná. Ikony odešly a poslední dva roky se Hertl a spol. ani nedostali do play off. A letos se do něj na 99 procent nedostanou zase.

Problém je v tom, že vedení klubu nikdy nahlas neřeklo, že je potřeba udělat radikální řez a tým razantně omladit. V San Jose se to děje za pochodu, zatímco jádro mužstva povážlivě stárne.

Kapitánovi Loganu Coutureovi už je 33 let, obránci Brentu Burnsovi 37, z Marca-Edouarda Vlasica bude za pár dnů pětatřicátník. Nejlépe placený hráč klubu Erik Karlsson (11,5 milionu USD na rok), sice stále ještě jednatřicetiletý, za tři roky v San Jose ještě nepředvedl to, čím zářil v Ottawě.

A NHL mezitím začaly pohánět výrazně mladší hvězdy, zatímco naděje Sharks získané na draftech se na NHL teprve adaptují.

Hertl byl svou náturou vždycky optimista, tuhle přechodovou fázi odhaduje na rok, dva. Pak se prý všechno zase může otočit. Nejbližší sezony ho ale čeká tvrdá robota, aby dostal San Jose zase na mapu obávaných hokejových citadel.

Reklama

Související témata: