Hlavní obsah

Kampaň za naši izolaci, špatné pro celý hokej, zuří Rusové. S kým teď budeme hrát? ptají se

Špatné rozhodnutí pro celý hokej. Kampaň za izolaci Ruska od mezinárodního sportu. Čistě politické rozhodnutí. Takové jsou reakce ruských médií na rozhodnutí vyřadit sbornou pro nadcházející dvě sezony z Euro Hockey Tour a nahradit ji národním týmem Švýcarska. Jedním dechem však Moskva hlásá, že ruský hokej absencí v EHT stejně o nic nepřijde...

Foto: Profimedia.cz

Zklamaní ruští hokejisté po prohraném finále s Finskem na ZOH v Pekingu.

Článek

S kým teď budeme hrát? ptá se v titulku svého článku ruský Sport-Express a připomíná, že sbornou už před pár týdny Mezinárodní hokejová federace jako odvetu za válku na Ukrajině vyloučila z letošního MS seniorů i juniorského šampionátu, který se letos v létě zopakuje v Kanadě, a zároveň Rusům odebrala právo pořádat na přelomu roku další šampionát dvacítek v Omsku a Novosibirsku.

Vyspělé hokejové země dávají od Rusů ruce pryč, nechtějí s nimi hrát, takže prezidentovi tamější hokejové federace Vladislavu Treťjakovi zbývá vlastně už jen Bělorusko. Taky že už tento týden došlo na vzájemnou schůzku v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

„Zájmy hokejového Ruska a hokejového Běloruska se plně shodují. Proto zvažujeme různé možnosti turnajů a přátelských zápasů, které lze organizovat jak u nás, tak v Bělorusku, nechal se slyšet 69letý Treťjak.

„Interakce bude samozřejmě probíhat nejen na úrovni seniorských reprezentací, ale také mezi mládežnickými a juniorskými výběry. Výměna zkušeností a touha po vzájemné herní praxi jsou důležitými součástmi hokejového procesu, práce na rozvoji našeho oblíbeného sportu, který pokračuje v obou zemích," dodal bývalý vynikající brankář, jenž se Sovětským svazem vyhrál třikrát zimní olympijské hry a desetkrát mistrovství světa.

Poradce hlavního trenéra sborné Žamnova na nedávných ZOH v Pekingu a zároveň viceprezident KHL pro rozvoj Valerij Kamenskij vyřazení Rusů z Euro Hockey Tour zkritizoval.

„Tohle je špatné pro celý hokej! Ruský národní tým je vždy na vrcholu a vždy na něj chodí spousta diváků. Takové rozhodnutí ovlivní zájem a úroveň hokeje," prohlásil pro Sport-Express člen Triple Gold Clubu sdružujícího vítěze Stanley Cupu, ZOH a MS.

A ruská média berou minimálně dvouletý zákaz pro sbornou na turnajích EHT jako kampaň. „Rozhodnutí je to samozřejmě čistě politické, které nemá žádný právní základ, ale je nepravděpodobné, že by se s ním v blízké budoucnosti dalo něco dělat. Zbývá jen brát to jako dané. Jde o kampaň za izolaci Ruska od mezinárodního sportu a ani nepomýšlí na to, aby se zastavila," píše například ve svém komentáři server championat.com.

Obratem však stejný zdroj uvádí, že ruský hokej vyřazením z EHT stejně neutrpí. „Vždyť tyto turnaji stejně nedávaly našemu národnímu týmu smysl. Proto to není žádná tragédie," stojí v komentáři s tím, že týmy sestavované pro podniky EHT a MS se stejně výrazně lišily.

„Takže pokud odložíme všechny předsudky a zastaralé názory, (zjistíme), že ruský národní tým vyloučením z EHT nic neztratí. A pokud v blízké budoucnosti nebudeme smět hrát na mistrovstvích světa, pak není vůbec o čem mluvit," píše se v komentáři na championat.com s tím, že mezinárodní izolace Rusů je příležitostí pro KHL, aby rostla.

Že z ní ale prchají a budou prchat legionáři? O tom ani zmínka...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články