Hlavní obsah

GLOSA: Ovečkin si politiku zatáhl do obýváku sám. Nemůže se divit, že jeho góly vyvolávají i zášť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě na začátku února jsem obvolával několik bývalých spoluhráčů i soupeřů Alexandra Ovečkina, aby se podělili o svoje zážitky s hráčem, který měl v dohledné době vystřídat Jaromíra Jágra na třetím místě v počtu gólů v historii NHL.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Evan Vucci

Alex Ovečkin už se prostřílel na třetí místo historických tabulek NHL.

Článek

A byla z toho kupa zajímavých postřehů a unikátních vzpomínek. O tom, jak Ovie svou pověstnou dělovkou nešetřil na tréninku ani vlastní gólmany. Jak měkkou používal čepel hokejky, kterou by jiní hráči okamžitě lámali. Jak dokázal zuřit, když prohrával v ping pongu. Jaká to byla rána, když na olympiádě ve Vancouveru sestřelil Jágra...

Také NHL s předstihem chystala ódy na Ovečkinovu kanonýrskou genialitu, díky níž teď vystřídal na historických stupních českou legendu. Během posledních dnů ale i v zámoří uznali, že vhodnější bude rezervovaný přístup.

Vážně by v době ruské agrese proti Ukrajině někoho zajímaly veselé historky o tom, jaký je Ovečkin tahoun a bohatýr? Budeme oslavovat výkony chlapíka, který dlouhá léta slepě uctíval a uctívá ruského prezidenta Putina?

Nepleťte politiku do sportu, zní častá mantra lidí, kteří si neuvědomují, že se sport s politikou proplétají už od starověkého Řecka.

Ovečkinův příklad je ale křiklavý právě v tom, že to byl hokejista Washingtonu, kdo si přitáhl politiku k sobě do obýváku.

Nutil ho někdo, aby se prohlásil za šéfa PutinTeamu a lákal do něj další ruské sportovce? Aby si na svůj instagramový profil dával společnou fotku s prezidentem, kterou se teď bojí odstranit ze strachu o rodinu, která je v Moskvě? Šanci stát se silným protiválečným hlasem už také propásl.

Za své hokejové výkony si Ovečkin vysloužil obdiv. Jen 34 branek mu chybí, aby srovnal výkon druhého Gordieho Howea a 128 tref, aby sesadil z trůnu NHL Waynea Gretzkyho.

Každý další gól kapitána Capitals teď však místo pozitivních emocí vyvolává v mnoha lidech spíš zášť a nevraživost. Vůči mimořádnému sportovci, který si ale z vlastní vůle zadal s ďáblem.

Reklama