Hlavní obsah

Jsou to vyvrhelové! Ať odsoudí Putina, nebo skončí, varuje vláda ruské sportovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina mezinárodních sportovních federací vyřadila po invazi na Ukrajinu ruské a běloruské sportovce ze svých akcí. Nikoli však ta plavecká nebo tenisová. Obě sportovcům ze zemí válečných agresorů umožňují startovat pod neutrální vlajkou. To se však řadě lidí nelíbí. Britský ministr sportu Nigel Huddleston označil Rusko za „vyvrhele na světové scéně“ a řekl, že pokud ruské sportovní hvězdy veřejně neodsoudí Vladimira Putina, měl by jim být zakázán start na mezinárodních akcích.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv možná nebude moci startovat na Wimbledonu.

Článek

Britská vláda v čele s ministrem sportu Nigelem Huddlestonem se chtěla ujistit, že sankce, které jsou v současnosti uvalovány na majitele Chelsea a „prokremelského oligarchu" Romana Abramoviče, se dotknou pouze jeho osoby, nikoli celého klubu. Vše v souvislosti s blížícím se prodejem Blues.

Podle Huddlestona je anglický fotbal schopen fungovat i bez ruského investora. „Opravdu si nedovedu představit, za jakých okolností bychom na dlouhou dobu opět přijali peníze od podobných (ruských) investorů," poznamenal. „Nemyslím si, že by to bylo morálně přijatelné. V mnoha případech to možná nebude možné ani právně, protože na mnoho subjektů budeme mít stále uvaleny značné sankce," upřesnil ministr.

Podle něj by opětovný vstup ruských oligarchů na britský sportovní trh nepřijali ani fanoušci. Otázkou je, do jaké míry by se jim líbilo vlastnictví Chlesea saúdskoarabskou mediální společností, která figuruje mezi vážnými zájemci o koupi klubu.

Huddleston dále uvedl, že sankce budou trvat tak dlouho, dokud bude Rusko „vyvrhelem na světové scéně" a jak dlouho tomu tak bude, podle něj ví jenom Putin. „Osoba, která to má pod kontrolou je Putin. Bude trvat ještě dlouho, než se Rusko bude moci ucházet o pořadatelství významných sportovních akcí a než přijmeme Rusko zpět na scénu," řekl.

Během jednání došlo i na účast ruských tenistů na mezinárodních akcích a konkrétně na účast Rusa Daniila Medveděva, který se přetahuje s Novakem Djokovičem o post světové jedničky, na Wimbledonu. Aktuálně prý probíhají jednání s All England Clubem o možných nových podmínkách pro start ruských tenistů.

„Rozhodně by nemělo být nikomu umožněno vyvěšovat vlajku Ruska, ale myslím, že je třeba jít ještě dál - potřebujeme jistotu, že hráči nejsou příznivci Putina a jeho režimu," řekl Huddleston s tím, že v tomto směru zvažují případná další opatření. Medveděv veřejně ruského diktátora neodsoudil, několikrát však prohlásil, že si přeje mír a je vděčný, že může hrát, a proto bude dodržovat veškerá opatření nastavená organizátory turnajů. Ruskou vlaječku si dokonce odstranil i ze svého účtu na Instagramu.

Ženská tenisová federace WTA by s případným zákazem startu ruských a běloruských tenistek na jednotlivých turnajích nesouhlasila. „Rozhodně si nemyslím, že by jednotliví sportovci měli být těmi, kdo jsou trestaní za rozhodnutí autoritářské vlády, která se dopouští hrozných, zavrženíhodných věcí," uvedl její šéf Steve Simon. Mužská ATP se k tomu zatím nevyjádřila.

Reklama