Hlavní obsah

GLOSA: Padesát příchutí Pasty. Bostonský útočník hraje 'al dente', měl by patřit mezi finalisty Hart Trophy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytouženou padesátku gólů už v neděli oslavil, stovku bodů si odškrtne nejspíš hned tento týden. David Pastrňák se v NHL dostal na mety, které patří jen vyvoleným.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

David Pastrňák prožívá životní sezonu

Článek

Bostonský útočník se pohybuje v dimenzích, kde z našich hokejistů v NHL naposledy mezi lety 2005-2007 setrvával Jaromír Jágr. Po letech se v zámoří zase chodí na českého útočníka, který je pro fanoušky synonymem zábavy na nejvyšší úrovni.

Špičková technika spojená s rychlostí a elegancí, šibalské nápady a precizní zakončení. Každý fanoušek NHL ví, kdo se skrývá pod těstovinovou přezdívkou Pasta. I to, že jeho výkony jsou v této sezoně 'al dente'.

K velkým milníkům měl přitom Pastrňák našlápnuto už před třemi lety. Předčasný konec základní části ho ale zabrzdil na 48 gólech a 95 bodech. Teď si všechno vynahrazuje. Sezona v podání šestadvacetiletého útočníka je impozantní.

Nebýt Connora McDavida, jehož bodové zisky působí jako z úplně jiné planety, pak by byl Pastrňák největším favoritem na zisk Hart Trophy, která se uděluje nejužitečnějšímu hráči sezony. A křídlo Bruins je nejužitečnějším hráčem zdaleka nejlepšího týmu základní části.

Vždyť v klubových statistikách má Pastrňák o více než třicet bodů (!) víc než druhý Brad Marchand.

"Jestli někdo definuje, jak letos hrajeme, pak je to právě Pasta," říká bez rozmýšlení kouč Bruins Jim Montgomery, který na rozdíl od svého předchůdce Bruce Cassidyho necítí vůbec potřebu navážet se do Pastrňákovy defenzivní stránky.

Pokud je hráč s číslem 88 pro někoho stále tak trochu 'One Trick Pony', pak by se měl dotyčný zaměřit i na Pastrňákovy pokročilejší statistiky. Ty ukazují, že řídí hru v přechodové fázi, poutá pozornost soupeřových obránců a využívá svého přehledu a skvělých přihrávek k vytváření šancí pro spoluhráče. U Bruins je ostatně nejlepší nejen v gólech, ale i v asistencích.

Členové Asociace profesionálních novinářů už před třemi lety Pastrňáka zařadili v hlasování o Hart Trophy na čtvrtou příčku. Letos by ho bez debat měli vystřelit mezi tři finalisty.

Reklama