Hlavní obsah

Gól do prázdné branky, od soupeřovy brusle. Ovečkin zase navyšuje tempo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této sezoně zažil devítinásobný držitel Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL Alexandr Ovečkin nezvykle dlouhá období bez gólu. V posledních zápasech se ale počítadlo druhého nejlepšího kanonýra v dějinách soutěže zase začalo pravidelně otáčet. Proti Vancouveru (2:3 v prodloužení) se washingtonský kapitán v neděli trefil popáté v řadě.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin (v červeném) slaví svou branku v zápase s Vancouverem

Článek

Aktuálně 13 gólů sice stačí v tomto ročníku Ovečkinovi až na dělenou 116. pozici, důležitější je pro něj ale jiná cifra. Na absolutní rekord Waynea Gretzkyho, který během kariéry nastřílel 894 branek, schází 38letému útočníkovi Capitals 59 tref. A smlouvu má ještě na další dvě sezony.

Proti minulému ročníku, kdy dal 42 branek, Ovečkin výrazně zpomalil. V listopadu a prosinci měl na své poměry nevídanou sérii 14 zápasů bez vstřeleného gólu. Ale v těch posledních zase chytil slinu.

V přesilovkách skóroval proti Dallasu a Floridě, trefil se s Montrealem a v Bostonu už si odškrtl i překonání jednoho Gretzkého rekordu. I když „jen“ v počtu gólů při power play do prázdné branky. Ovečkin jich má 57. Rekordní parametry však už mají i jeho čísla branek v prodloužení (26) a v přesilovkách (304). Nikdo v historii NHL také nevypálil více střel (6522).

Ačkoli výrazně přibrzdil, stále je Ovečkin nejproduktivnějším hráčem Capitals (13+23). A na jeho výkonech do velké míry záleží, zda se letos Washington vrátí do play off. Momentálně je však šest bodů pod postupovou čarou.

„Potřebujeme body a ty získáme jen tvrdou prací,“ prohlásil po Utkání hvězd Rus, který ke gólu do sítě nejlepšího týmu sezony Vancouveru využil teče švédského útočníka Canucks Nilse Amana.

„Viděl jsem Oshe (TJ Oshieho), jak mi tam najíždí, ale když je to gól, tak je jedno, jestli ho dáte hokejkou, nebo se odrazí od brusle,“ tvrdil Ovečkin po zásahu s pořadovým číslem 835.

„Ovie má ve svém věku nadhled veterána. Když nedával góly, nevypadal frustrovaně. Ale jakmile se rozjede, tak bude zase sázet trefu za trefou,“ myslí si Oshie.

Hokejová ikona ovšem od invaze Ruska na Ukrajinu ztratila dost sympatií. 1,6 milionu sledujících se čas od času přesvědčí, že ze svého profilu na Instagramu Ovečkin stále nesmazal společnou fotku s prezidentem Vladimirem Putinem, i když v Rusku byla tato sociální síť omezena „kvůli šíření nenávistného obsahu“.

Do konce základní části čeká prošedivělého vlka ještě 31 zápasů. A pokud chce přeskočit Gretzkého, měl by co nejvíc využít aktuální gólovou vlnu. Do příští sezony vstoupí jako devětatřicetiletý a v neustále se omlazující a zrychlující NHL se bude prosazovat čím dál obtížněji.

Před dvěma lety tipoval pro Sport.cz bývalý Ovečkinův český spoluhráč Tomáš Fleischmann, že ruský útočník nastřílí do konce kariéry v NHL 914 gólů. Teď by možná svou prognózu trochu zmírnil. Gretzkého rekord se po posledních zápasech Washingtonu ale zase nezdá nedosažitelný.

Reklama