Hlavní obsah

Golfák do prázdné branky, krosček do hlavy. Přiměřená reakce, usoudil kouč Toronta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za porušení nepsaných pravidel vás v NHL může stihnout tvrdá odplata. Naposled se o tom přesvědčil útočník Ottawy Ridly Greig, který při torontské power play ujel soupeřům a do prázdné branky pálil zblízka golfákem, čímž stanovil konečný stav na 5:3. O chvíli později už ležel na ledě.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Forvard Ottawy Ridly Greig při své brance v závěru zápasu

Článek

Způsob, jakým Greig dosáhl gólu, se v zámoří bere jako snaha o ponížení soupeře a reakce bývá mnohdy výbušná. Obránce Maple Leafs Morgan Rielly také hned po soupeři vystartoval a hokejkou ho krosčekoval do hlavy. Za jednadvacetiletým forvardem vyrazil na led kustod, ale Greig odjel na lavičku sám, mezitím však pokračovala hromadná šarvátka. Za svůj prohřešek inkasoval torontský zadák trest na pět minut a do konce.

Nepsaných pravidel je v NHL celkem dost: Žádné údery v bitce, když protivník leží na ledě. Nepřejíždět červenou čáru během rozcvičky. Nebrzdit tak, aby gólmana soupeře zasáhla ledová tříšť. Žádné střely na brankáře po odpískání. Góly do prázdné branky prožívat jen přiměřeně… A na to doplatil Greig.

Kouč Maple Leafs Sheldon Keefe ale Riellyho zákrok považoval za vcelku přiměřený. „Myslím, že reagoval na situaci. Jejich hráč má právo dělat si v tu chvíli, co chce. A naši hráči mají právo zareagovat. To jsou emoce, které patří k hokeji,“ mínil Keefe.

Jeho protějšek Jacques Martin ale celou situaci neviděl tak smířlivě a doufá, že na Riellyho si posvítí disciplinárka. „To nebyl zákrok, který patří do hokeje. (Greig) prostě trefil branku. A jestli do ní puk dovezl, nebo vystřelil, na tom by nemělo záležet,“ dodal 71letý trenér, který během kariéry odkoučoval v NHL 1316 zápasů (16. místo).

Disciplinárka soutěže na podzim suspendovala na šest utkání Davida Perrona z Detroitu, který prchlivě reagoval na zranění svého kapitána Dylana Larkina a krosčekoval do hlavy obránce Senators Arťoma Zuba. V Ottawě se teď ptají, kolik vyfasuje Rielly, který ještě nikdy nebyl suspendován.

Reklama