Hlavní obsah

Gólová loupež a příšerný kiks! Muži v masce předváděli v NHL nevídané kousky

New York/Praha

Dva hrdinové a jeden smolař. V pondělních zápasech prvního kola play off NHL byly k vidění perfektní zákroky, někdy až za hranicí chápání, ale i obrovský kiks, který rozhodl zápas a možná celou sérii.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Gólman Montrealu Carey Price vytáhl proti Spezzovi parádní zákrok.

Článek

Osmifinále play off NHL se pomalu chýlí ke konci. O některých postupujících už je rozhodnuto, někteří ještě balancují na hraně mezi úspěchem a neúspěchem. Ač je do finále vyřazovací části ještě daleko, gólman Montrealu Carey Price se postaral možná o nejlepší zákrok play off.

Nejlépe placený brankář ligy proti Torontu dokázal, že v přepočtu 218 milionů korun ročně nedostává jen tak. Proti Jasonu Spezzovi z Toronta v polovině první třetiny vytáhl neskutečný zákrok, kterým si vysloužil obdiv. Spezza se totiž po přihrávce od Nylandera ocitl v jasné gólové pozici před odkrytou brankou, jenže Price předvedl lví skok a hokejkou dokázal puk odrazit do bezpečí.

Ve druhé třetině však nestačil na Nylandera a Riellyho, který poslal Toronto do vedení 2:1, které Javorovým listům vydrželo až do konce zápasu. Montreal prohrává v sérii stejným poměrem.

Hrdinou Floridy, díky kterému ještě žijí naděje Panterů na postup do 2. kola, se stal teprve dvacetiletý gólman Spencer Knight. V sezoně nastoupil k pouhým čtyřem utkáním a teď rovnou do zápasu play off. Mladý gólman však zažil hororový vstup do utkání, už po 53 sekundách hry inkasoval.

Tento moment ho ale nezlomil, naopak. Od té chvíle uzamkl svou svatyni a 36 úspěšnými zákroky pomohl Floridě k výhře 4:1. Obhájci titulu z Tampy tedy stále v sérii vedou, ale už jen 3:2 na zápasy.

Trhat vlasy si po zápase Pittsburghu s New York Islanders musel gólman Tučňáků Tristan Jarry. Svou markantní chybou totiž zapříčinil prohru svého týmu a Ostrované se tak dostali do vedení 3:2 na zápasy.

Duel Tučňáků s Ostrovany byl velice vyrovnaný. O vítězi nerozhodlo ani první prodloužení, takže se muselo jít do druhého. V něm však hned v úvodu svou nepřesnou rozehrávkou Jarry namazal přímo na hokejku Joshe Bailyeho, který se nabídnuté šance ani přes faul nezalekl a zamířil přesně. Rozhodl tedy o vítězství 3:2 v zápase a zajistil svému týmu vedení v sérii stejným poměrem.

Reklama

Související témata: