Hlavní obsah

Halloweenská vzpoura otloukánků. Američan se 'převlékl' za Gretzkyho a vykoledoval si historický večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, co měli přijít, nepřišli. Aréna KeyBank Center v Buffalu byla poloprázdná, spousta fanoušků Sabres dala přednost oslavám Halloweenu. Absentéři ale nejspíš litovali. Jen necelých deset tisícovek fanoušků sledovalo v NHL historický večer.

Foto: Timothy T. Ludwig, Reuters

Čepice na ledě a úsměv na tváři Tagea Thompsona po třetím gólu v síti Detroitu.

Článek

Někdo si v předvečer svátku Všech svatých obleče kostým velmistra Yody z Hvězdných válek, jiný straší sousedy v bílé masce zabijáka Michaela Myerse z hororové filmové série Halloween. Americký útočník Sabres Tage Thompson se v magický večer 'převlékl' za Waynea Gretzkyho.

Dvoumetrový habán vyděsil soupeře z Detroitu při výhře 8:3 třemi góly a třemi asistencemi. Na Halloween přitom dosud jen dva hráči dokázali nasbírat šest bodů. V roce 1976 kapitán Philadelphie Bobby Clarke, o 13 let později opentlil strašidelnou noc i nejlepší hokejista historie.

„Někdy vám to prostě vychází," kroutil hlavou Thompson, který prý šest bodů za zápas zaznamenal naposled ještě jako dítě. „Hokej je někdy tak zvláštní..." V prvních osmi zápasech měl na kontě tři góly a tři asistence, během jednoho večera tyto hodnoty vyrovnal.

V Buffalu hned nahlíželi do historických kronik, aby zjistili, že jen bodík chyběl pětadvacetiletému Američanovi k vyrovnání klubového rekordu legendárního Gilberta Perreaulta.

Thompson v minulé sezoně nastřádal 38 gólů a v létě podepsal s Buffalem sedmiletou smlouvu na 50 milionů dolarů. O Halloweenu ukázal, že by to neměly být peníze vyhozené z okna. Zatím ale ještě hraje se starým kontraktem na 1,4 milionu ročně.

„V prvních zápasech sezony jsem neměl tolik střel, možná jsem byl až moc hodný," připustil Thompson. Detroitu ale předvedl svou ‚hydeovskou' tvář.

„Když je nažhavený, tak je opravdovou hrozbou. Nepřekvapilo by mě, kdyby takových duelů zažil letos víc," doufal švédský obránce Sabres Rasmus Dahlin.

Buffalo už by to moc potřebovalo. V play off hrálo naposled v roce 2011, jedenáctiletá pauza v bojích o Stanley Cup je aktuálně nejdelší ze všech klubů NHL. Poslední sérii vyhrálo dokonce až v roce 2007. Sabres své příznivce rok co rok uvádějí do stavu očekávání, které posléze pravidelně střídá hořké zklamání. Přestavba týmu se nedařila, což odnesli generální manažeři Tim Murray a Jason Botterill. Poslední dva roky je ve funkci Kevyn Adams.

„Otázkou je, jestli vůbec vsadili na ty správné hráče," pochyboval před časem i bývalý útočník New Jersey Patrik Eliáš.

Dvojka draftu 2014 Sam Reinhart je na Floridě, dvojka 2015 a bývalý kapitán Jack Eichel se po sporech s vedením klubu stěhoval do Vegas. Dahlin jako jednička 2018 dlouho zůstával za očekáváním, než v minulé sezoně kariéru počádně nakopl. Ostatně i Thompsonovi, který přišel do Buffala v létě 2018 společně s Vladimírem Sobotkou v rámci trejdu za Ryana O'Reillyho, nějakou dobu trvalo, než si fanoušky naklonil na svou stranu.

Sabres už ale nechtějí být otloukánky, aktuálně jsou v Atlantické divizi druzí za Bostonem. Aby jim to vydrželo, to bude úkol i pro Thompsona, od kterého se teď budou čekat halloweenské výkony.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články