Hlavní obsah

Hašek dopomohl Detroitu k výhře nad Anaheimem

Brankář Dominik Hašek měl lví podíl na úspěšném vstupu hokejistů Detroitu do semifinále Stanleyova poháru, které jeho tým zahájil vítězstvím 2:1 nad Anaheimem. Český gólman pustil jedinou z 32 střel, byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, a navázal na výborný výkon z posledního zápasu proti San Jose, v němž neinkasoval.

Článek

Dalším strůjcem páteční výhry byl kapitán Detroitu Nicklas Lidström, který v přesilovkách nahrál na oba góly domácího týmu.

Haška po zápase zahrnuli spoluhráči chválou. Dosud byli v play-off zvyklí na to, že se jejich soupeř většinou jen bránil, zvlášť na jejich ledě. Anaheim je ale nečekaně přestřílel, a to výrazně. Na výsledku se to však neprojevilo a Detroit vyhrál. "Dominik podal hvězdný výkon," uvedl kapitán Nicklas Lidström. "Jednou už byla branka úplně prázdná, ale on do ní ještě máchl vyrážečkou a odpálil puk pryč," popisoval.

Hašek: Poslední tři minuty jsem již mlel z posledního

Nejhůř bylo Haškovi na konci zápasu: 200 vteřin před závěrečnou sirénou byl vyloučen český útočník Robert Lang a Anaheim vylepšil svou přesilovku o dalšího hráče navíc místo odvolaného brankáře Giguera. Dvaačtyřicetiletý Hašek už byl na pokraji vyčerpání, když jej soupeř zahltil kanonádou. Ale odolal. "Párkrát jsem ani neviděl puk, ale chytil jsem ho. Věděl jsem, že stačí jedna chyba a můžeme prohrát. Poslední tři minuty už jsem mlel z posledního," přiznal.

Vedle gólu byl překonán ještě jednou, ale pomohla mu tyč. Možná to byla odměna za ústrky a štulce, jimiž jej záludně ponižovali hráči Anaheimu. "Jednou jsem dokonce dostal loktem. Ale odpovídat na to budu jen tak, že budu chytat puky. To je nejlepší způsob," uvedl Hašek.

Detroit o své výhře rozhodl v přesilovkách. V zápase hrál čtyři a proměnil dvě. Anaheim naopak nezužitkoval ani jednu ze sedmi výhod. Na straně vítězů řídil hru v početní převaze kapitán Lidström, který pro své švédské krajany Zetterberga a Holmströma připravil obě trefy. Druhý jmenovaný střelec, jemuž byl připsán vítězný gól, přitom na svém zásahu nese minimální podíl. "Puk mi trefil hokejku, nebo rukavici. Ani nevím," vysvětloval, jak dopravil do sítě Lidströmovu střelu.

Semifinále NHL:
Západní konference - 1. zápas:
Detroit - Anaheim 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 4. Zetterberg, 56. Holmström - 42. Kunitz. Zásahy brankářů: Hašek 32/31 - Giguere 19/17. Diváci: 19 939. Stav série 1:0.

Reklama

Související témata: