Hlavní obsah

Hokejisté Pittsburghu budou mít nové majitele, Lemieux v klubu zůstává

Pittsburgh

Hokejový klub Pittsburgh Penguins koupí Fenway Sports Group, jež už vlastní baseballový tým Boston Red Sox a fotbalový Liverpool. Společnost za většinový podíl v týmu NHL zaplatí zhruba 900 milionů dolarů (20,5 miliardy korun).

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Sidney Crosby (87) z Pittsburghu při utkání s Montrealem.

Článek

Součástí skupiny vlastníků zůstanou dosavadní majitelé, klubová legenda Mario Lemieux a Ron Burkle. Ve funkcích budou pokračovat také členové současného vedení včetně generálního manažera Rona Hextalla či hlavního trenéra Mikea Sullivana. Dohodu musí ještě posvětit rada guvernérů NHL, mělo by k tomu dojít do konce roku.

Lemieux společně s Burklem koupili Penguins v roce 1999 a zachránili ho před krachem. Slavný kanadský útočník dovedl Pittsburgh v roli kapitána v letech 1991 a 1992 ke Stanley Cupu a z dalších tří triumfů v NHL se radoval jako majitel v letech 2009, 2016 a 2017. V roce 2010 se také Tučňáci přestěhovali do nové PPG Paints Areny.

"Zatímco Penguins vstupují do nové kapitoly, já zůstanu aktivní a zaangažovaný v týmu jako vždycky a budu se těšit, že navážeme na naše úspěchy s budoucími partnery FSG. Jejich filozofie odráží přístup, který v minulých 22 letech fungoval dobře pro mě a pro Rona," uvedl Lemieux, jenž po comebacku v roce 2000 působil pět let v neobvyklé roli hráče a majitele.

Fenway Sports Group, jejímž vlastníkem je miliardář John Henry, koupila Red Sox v roce 2001 a FC Liverpool o devět let později. Letos v březnu majetkově do společnosti vstoupil slavný basketbalista LeBron James.

Reklama

Související témata: